El líder municipal del PDeCAT, Xavier Trias, ha anunciat que el seu grup donarà finalment suport a la reserva del 30 % d’habitatge protegit en les noves promocions privades o grans rehabilitacions. La mesura es votarà al ple d’aquest divendres i, amb el “sí” del PDeCAT, sumarà una àmplia majoria. Trias ha explicat que no estan d’acord en tot el contingut de la mesura, -i auguren impugnacions per part del sector-, però n’ha defensat el vot a favor perquè “cal un gran acord polític i social en habitatge”.

El PDeCAT basa el suport en un acord que ha tancat en les últimes hores amb el govern d’Ada Colau, a qui ha acusat de menystenir-los després de pactar, l’any passat, el Pla de l’habitatge. Les dues parts han acordat elaborar plans especials perquè en alguns casos la reserva del 30 % es pugui traslladar en altres indrets del mateix barri on es fa la nova promoció. També s’ha acordat una nova modificació del Pla General per incrementar la densitat d’habitatge en aquells solars afectats per la mesura.

L’acord Colau-Trias inclou, a més, un pla de xoc per contractar més personal que permeti agilitzar la tramitació de llicències de construcció i escurçar els terminis. També ha pactat elaborar en sis mesos un mapa de totes les parcel·les afectades pel 30 %. El regidor Jordi Martí ha explicat que les entitats promotores de la mesura avalen el pacte i que l’acord permetrà “reproduir habitatge social amb més rapidesa”.

Un suport ampli

El “sí” del PDeCAT se suma al de BComú, ERC, el PSC i els dos regidors no adscrits, que ja van votar-hi a favor en la Comissió d’Urbanisme de la setmana passada. La mesa política de la CUP decidirà aquest dijous el vot de la formació, que ha aconseguit un annex en què es recullen algunes de les seves peticions, com ara una comissió de seguiment de la mesura perquè l’Ajuntament gestioni l’habitatge protegit. Cs manté el vot en secret i el PP és, per ara, l’únic partit que hi votarà en contra.