ple Ajuntament

El Ple d’aquest divendres a l’Ajuntament donarà llum verda definitiva a la reserva del 30 % per a habitatge protegit en noves promocions privades i grans rehabilitacions. La modificació del Pla General Metropolità que ho farà possible tirarà endavant amb un suport ampli. El PDeCAT s’ha sumat a última hora als vots favorables que emetran BComú, ERC, el PSC, els dos regidors no adscrits i molt probablement també la CUP. Cs manté reserva i el PP hi votarà en contra.

A banda de la reserva del 30 %, que la Generalitat haurà de validar definitivament, es votarà també declarar Barcelona zona de tempteig i retracte per tal que l’Ajuntament tingui preferència per comprar pisos o solars que es posin a la venda. La proposta del 30 % respon a la moció que entitats com la PAH van presentar en el ple del febrer. Algunes veus del sector immobiliari han alertat que la mesura genera incertesa jurídica i que s’hi pot recórrer en contra.

Compte general i noves taxes

En la sessió es porta a votació el compte general del 2017, és a dir, la liquidació del pressupost de l’Ajuntament i les empreses municipals de l’any passat. El debat arriba després que al juliol l’oposició reprovés el govern d’Ada Colau per la seva gestió econòmica. El Plenari aprovarà de forma definitiva la creació de noves taxes, com ara una per a autocars turístics a la Font Màgica de Montjuïc i una altra per a grans empreses de transport d’energia.

El ple es buida de rivals

El d’aquest divendres serà el primer ple després de la renúncia d’Alfred Bosch com a candidat d’ERC a les eleccions municipals i després de la presentació de Manuel Valls com a alcaldable. Tenint en compte que Xavier Trias (PDeCAT) i María José Lecha (CUP) no repetiran i que no és clar que Alberto Fernández torni a ser cap de llista del PP, a Ada Colau només li queda en el ple el socialista Jaume Collboni, de moment, com a futur rival a les municipals.

Preguntes sobre seguretat

Els grups de l’oposició presenten diverses iniciatives sobre seguretat. Ciutadans demanarà a l’alcaldessa com disminuirà l’increment de delictes que hi ha hagut aquest 2018. El PP reclamarà una revisió del pla local de seguretat, i ERC vol que el govern doni resposta a la manifestació veïnal del 15 de setembre contra la inseguretat i l’incivisme amb mesures concretes.

En la part final del plenari, es llegirà una declaració institucional a instàncies d’ERC que exigeix “l’alliberament immediat” dels líders i polítics independentistes que són a la presó i el retorn dels que són a l’estranger. El text també reconeix la tasca de les persones que van fer possible l’1-O.