La Generalitat farà una injecció de 29 milions d’euros a les polítiques d’habitatge a Barcelona. Ho ha anunciat l’alcaldessa, Ada Colau, després de presidir amb Quim Torra una reunió extraordinària del Consorci de l’Habitatge. “Hi ha un canvi de tendència. Els darrers anys no ha parat de disminuir l’aportació de la Generalitat i és una bona notícia que això canviï”, ha celebrat Colau en sortir de la reunió.

L’acord signat aquest divendres estableix que el govern català aporti 29 M € i l’Ajuntament n’inverteixi 35 M € més. En total, uns 64 milions que han de servir per “mobilitzar uns 550 habitatges, sobretot per fer front a l’emergència habitacional“, ha apuntat l’alcaldessa.

Fa temps que el govern municipal denuncia que la Generalitat està lluny de complir les ràtios d’inversió al Consorci de l’Habitatge, que eren del 40 % per a l’Ajuntament i del 60 % per part de la Generalitat. “Hem arribat a un punt en què l’Ajuntament assumeix el 84 % i la Generalitat el 16 %“, ha subratllat Colau. Per això s’ha felicitat que ara el govern català incrementi l’aportació fins al 19 %.

“Que la gent jove i la classe treballadora no hagi de marxar de la ciutat”

La inversió aprovada en aquesta cimera extraordinària servirà per a diverses partides: dels 29 M € de la Generalitat, 5 aniran a promocions de lloguer, 4 més es destinaran a captar pisos buits, i 20 milions seran per comprar habitatges a entitats financeres, per la via del tempteig i retracte. Són pisos que prevenen d’execucions hipotecàries. “Això és molt potent, perquè són els pisos fills de la crisi, els que han quedat després que els propietaris no hagin pogut pagar les hipoteques”, ha destacat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Colau ha valorat positivament l’acord i ha subratllat la necessitat que aquest canvi de tendència es consolidi. “Ens hi juguem el model de ciutat i que la gent jove i la classe mitjana i treballadora no hagi de marxar de Barcelona“, ha conclòs Colau.

La cimera de l’habitatge arriba 48 hores després que l’Ajuntament aprovés, de forma provisional, la mesura que obligarà els promotors privats a reservar un 30 % dels edificis nous i grans rehabilitacions a habitatge assequible. Aquesta nova clàusula començarà a aplicar-se a la tardor, un cop rebi el vistiplau definitiu en el ple de la setmana que ve i la Generalitat també hi doni llum verda.