El Ple ha exigit al Govern espanyol que obri una investigació per esclarir els casos d’espionatge a polítics independentistes, entre els quals hi ha el president d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall. En la sessió ordinària del mes de juliol, el consistori ha demanat que se n’exigeixin responsabilitats. Les proposicions presentades per ERC i JxC només han rebut el suport dels comuns: el PSC hi ha votat en contra perquè considera que “es dona per fet qui són els culpables”.

“Hem d’acabar d’una maleïda vegada amb aquestes pràctiques”, ha dit el portaveu dels republicans al consistori, Jordi Coronas, que acusa que el PSC, el PP i BCN Canvi de “posar-se de perfil” amb els seus vots en contra. Des de Junts per Catalunya, Jordi Martí qualifica les informacions publicades per ‘The Guardian’ i ‘El País’ com d’“extrema gravetat” i considera que l’Estat “ha perdut l’homologació democràtica exigible”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha intervingut enmig del debat per condemnar les “escoltes i·legals a càrrecs electes, siguin del partit que siguin”, i ha mostrat el seu suport al regidor Maragall davant del que ha definit com una vulneració de drets fonamentals.

El PSC: “No hi ha certeses”

“Fer passar per realitat el que avui són suposicions és un error”. Així, la tinenta d’alcalde Laia Bonet ha justificat el vot contrari del PSC a les proposicions dels partits independentistes. Creu que “no hi ha certeses” sobre qui està darrere de l’espionatge i lamenta que els grups “donin per fet” que el Govern espanyol en sigui el culpable. “Ara cal que la justícia actuï“, ha dit la regidora socialista, que creu que els fets són “molt greus”.

També han destacat la gravetat dels fets Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi, malgrat no votar-hi a favor. Josep Bou (PP) ha volgut transmetre tot el seu suport a Maragall, però creu que hi ha “molts dubtes” sobre les informacions publicades i demana deixar la qüestió exclusivament en mans dels jutges. Manuel Valls (BCN Canvi) creu que l’espionatge “no és acceptable” però acusa ERC i JxC de voler “embrutar el bon nom d’Espanya”. “Heu trencat, heu dividit i veniu aquí a jugar a les víctimes”, ha dit amb contundència l’ex-primer ministre francès.

De la seva banda, Cs, que ha optat per l’abstenció, ha afirmat que alguns polítics del partit taronja també han estat “espiats” pels Mossos d’Esquadra, i ha afegit: “No vaig escoltar ningú condemnar els fets”.