L’Ajuntament de Barcelona dona per fet que tancarà el 2020 amb números vermells si l’Estat no els deixa gastar el romanent de tresoreria (els estalvis municipals). El consistori confiava a fer servir aquests diners (161 M €) com una mesura per compensar el dèficit que el coronavirus ha generat a les finances municipals (310 M €). “Farem un dèficit equivalent al romanent”, ha admès el regidor de Pressupost, Jordi Martí.

El responsable de les finances municipals ha dit que, si es compleix aquest escenari, caldrà convèncer l’Estat perquè permeti equilibrar els comptes amb el romanent de tresoreria. Martí ha qualificat de “contradictòria i difícil d’entendre” la proposta del Ministeri d’Hisenda que permet als ajuntaments gastar només el 35 % dels superàvits en dos anys després de demanar un préstec a l’Estat pel valor de tots els estalvis (que es retornarien en 10 anys).

Modificar la Llei d’estabilitat pressupostària

“Seria molt més positiu que ens permetessin fer un pressupost desequilibrat i finançar-lo amb el romanent o deute”, ha plantejat Jordi Martí. El regidor de Pressupost ha dit que seria “més senzill” modificar la Llei d’estabilitat pressupostària i ha celebrat que hi hagi “una pinya transversal” de tots els colors polítics per pressionar Hisenda. Martí ha dit que confia que una part dels diners que Espanya rebrà d’Europa vagin als ajuntaments.

Aquest divendres, l’oposició ha forçat un ple extraordinari per tractar què passa amb el superàvit. En el mateix plenari s’ha d’aprovar definitivament la modificació del pressupost del 2020 per adaptar-lo a l’impacte del coronavirus. Els nous comptes inclouen un fons de 90 M € per a la reactivació de la ciutat. Després que en el debat en comissió només ERC s’abstingués i la resta de grups hi votessin a favor, s’espera que al plenari no hi hagi tampoc cap vot en contra.