Aquest Nadal 2020, Barcelona estrenarà trams de carrers i places amb llums de Nadal. Per primera vegada a la història, la plaça de Catalunya lluirà enllumenat (que envoltarà les activitats que es faran al centre de la plaça) i el carrer de Balmes recuperarà els llums després de molts anys sense tenir-ne. Els 39 mercats municipals també s’il·luminaran per primera vegada, com a element per dinamitzar el comerç de proximitat.

També s’han renovat els dissenys de la il·luminació d’alguns carrers, com la Gran Via de les Corts Catalanes (que ha perdut les onomatopeies ja tradicionals de “Fum, Fum, Fum”, “Muac, Muac, Muac” o “Xin, Xin, Xin” per guanyar uns cercles i estrelles nous), o l’avinguda del Paral·lel (que lluirà una espècie de flors amb pètals de rectangulars).

llums nadal paral·lel

L’horari dels llums, en funció del toc de queda

Els llums de Nadal de Barcelona s’encendran del 26 de novembre al 7 de gener, a partir de les 17.30 h. L’hora d’apagada dependrà de si encara hi ha vigent un toc de queda o no: l’any passat s’apagaven entre les 23 h i les 02 h (en funció del dia que es tractés); un horari que va més enllà del toc de queda, que actualment s’aplica a partir de les 22 h.

Sol Picó durà la llum al Born, amb l’encesa

L’acte d’encesa dels llums de Nadal es farà aquesta vegada a la plaça Comercial, davant d’El Born Centre de Cultura i Memòria, a partir de les 18 h del dijous 26 de novembre. L’encarregada de dur la llum nadalenca a Barcelona serà l’artista Sol Picó amb l’espectacle titulat ‘Convinal’, que farà un homenatge al conjunt de barcelonins i suposarà una crida a l’esperança i a la celebració continguda.

Segons ha dit la mateixa Sol Picó -que dirigirà l’espectacle-, hi haurà vuit ballarins, que representaran els diferents membres d’una família (dos nens, dos adolescents, dos adults i dos avis), amb màscares que taparan la cara dels artistes fins al nas. També hi haurà música: en aquest cas, els músics tocaran des de diferents plataformes que simbolitzaran balcons o terrasses, una al·legoria al confinament.

encesa llums nadal 2020

Sol Picó, de fet, ha explicat que “l’espectacle reflexionarà sobre les diferents emocions que hem sentit en la situació de pandèmia. Tot plegat, culminarà amb el moment en el qual una dona arribarà des del cel per apropar-se als membres de la família, per “representar l’esperança que ens tornarem a trobar tots junts” i encendre els llums de Nadal.

En un principi, l’acte d’encesa es podrà veure en directe per betevé i, si la situació sanitària ho permet, també admetrà públic a la plaça Comercial.

Un Nadal per rellançar el comerç

La campanya de Nadal 2020 vol suposar un element dinamitzador del comerç de la ciutat (especialment del centre), que ha quedat molt tocat per la crisi del coronavirus. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que “amb aquest acte creem les condicions i l’estat d’ànim perquè la campanya de Nadal vagi el millor possible”.

En aquest marc, la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, ha justificat una “inversió extraordinària” de l’Ajuntament en l’enllumenat nadalenc: el consistori desemborsarà més d’1,7 M € (respecte als 1,2 M € de l’any 2019). Pel que fa als llums del centre de la ciutat, l’Ajuntament en finançarà el 100 %, mentre que els llums promoguts pels eixos i les associacions comercials rebran un 75 % de diner públic (en comptes d’un 50 %, com en anys anteriors).

Davant de les incerteses que planteja la pandèmia tant per al reeiximent del comerç i per a la celebració de Nadal, Collboni ha sentenciat que “encara que siguin moments excepcionals, Barcelona no vol renunciar a celebrar Nadal”.