Els carrers del centre de la ciutat ofereixen aquest estiu una imatge desèrtica. Sense turistes, moltes botigues han decidit no aixecar la persiana després del confinament. Algunes perquè han hagut de tancar el negoci després d’estar setmanes sense obrir. D’altres perquè, sense clients a la vista, no els surt a compte aixecar els ERTO dels treballadors i tornar a obrir. És l’impacte en el teixit comercial del centre de la pandèmia del coronavirus. El president de l‘Associació de Comerciants de Portaferrissa, Miquel Carné, calcula que al conjunt del centre de la ciutat són més d’un centenar.

Carner explica que només a Portaferrissa han tancat 12 establiments. Si tot continua igual, “a la tardor això serà un desert”. Ho veu negre i creu que quan s’acabi el període dels ERTO moltes botigues tornaran a obrir però per liquidar l’estoc.

 

Un 40 % del comerç del Born pot desaparèixer

Uns metres més enllà, al barri del Born, un dels principals atractius turístics de la ciutat, la situació és la mateixa. L’associació Born Comerç calcula que un 25 % dels establiments han tancat definitivament arran de la pandèmia i entre un 10 i un 15 % s’hi poden afegir després de l’estiu. “Cal urgentment un pla de xoc”, assegura el president del Born Comerç, Juan Carlos Arriaga. Explica que les botigues que majoritàriament han tancat són de dissenyadors joves, d’artesans i també comerços de tota la vida. “Aquí no tenim grans cadenes comercials”, recorda.

Ni turistes, ni tampoc barcelonins

A tot això, les poques botigues del centre de la ciutat que estan obertes no tenen clients. L’absència de turistes és evident, agreujada aquests dies per les recomanacions d’alguns països com Holanda o Alemanya de no viatjar a Catalunya. Però és que tampoc no hi ha clients locals. Asseguren que els barcelonins no baixen a comprar a les botigues del centre, i que tampoc ho fan des d’altres punts de Catalunya. Una situació que atribueixen als missatges que s’han donat a la ciutadania que s’ha de quedar a casa.

La situació, a més, va per llarg i, davant d’això, Arriaga aposta per tornar a reivindicar el centre històric de Barcelona i fer-lo més accessible. “4,5 milions d’habitants són suficients”, assegura el president del Born Comerç, per garantir la continuïtat de les botigues del centre. De moment, moltes botigues, per intentar evitar el tancament, han canviat els horaris per estalviar torns de personal i restringir l’obertura als moments amb més concurrència.