(ACN/Redacció) Aquest dimecres, festiu pel Primer de Maig, no s’ha aturat l’activitat dels partits polítics i la campanya per a les eleccions del 12-M ha arribat al sisè dia entre manifestacions i algunes reaparicions. Diversos candidats han enviat els seus missatges des de les mobilitzacions convocades pels sindicats, mentre que la sorpresa l’ha donada el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha reaparegut en públic a la Feria de Abril al costat del candidat del PSC, Salvador Illa.

Sánchez es passeja amb Illa per la Feria de Abril sense avisar els mitjans

Sánchez ha reaparegut després dels cinc dies de reflexió que es va prendre i dos dies després d’anunciar que no plegaria i seguiria al capdavant de l’executiu. Salvador Illa ha convidat el president espanyol a la caseta dels socialistes catalans a la fira i han passejat pel recinte del Fòrum acompanyats per dirigents del PSC. El partit, però, no havia avisat els mitjans ni la militància i la visita ha estat sorpresa.

En una atenció a mitjans minuts abans de l’inici de la manifestació del Primer de Maig, el cap de llista del PSC a les eleccions catalanes ha garantit la cogovernança amb els agents socials si arriba a la presidència de la Generalitat. Ho faria, ha dit, per millorar el finançament de Catalunya, però també per “millorar l’eficàcia dels serveis públics”.

Puigdemont també reapareix acompanyat de Xavier Trias

Qui també ha reaparegut aquest dimecres és Carles Puigdemont, després de suspendre dos dies l’agenda per la mort de la mare, Núria Casamajó. El candidat de Junts + Puigdemont per Catalunya s’ha reincorporat en un míting a Argelers i ha carregat contra Pedro Sánchez, a qui retret que els seus moviments “no van de regeneració democràtica”, sinó de “regenerar les expectatives electorals del senyor Illa”. Acompanyat per l’exalcalde Xavier Trias, Puigdemont justament ha alertat d’una possible “aliança de les esquerres catalanes i espanyoles” per apartar-lo de la presidència i, també, que el PSC i el PP puguin “fer un Collboni” per “barrar-li el pas”.

Aragonès agita el fantasma de les retallades si govern Junts

Des de la plaça de Goya de Barcelona, davant el monument a Francesc Layret, el candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha avisat que les retallades tornaran si governa Junts. “No volem tornar a esperar 10 anys per haver-les de revertir”, ha afegit. En contraposició, ha reivindicat ERC com “el partit del treball” en haver aconseguit l’atur més baix dels últims 15 anys, posar fi a les retallades i apostar per la reindustrialització de Catalunya.

Els comuns reivindiquen la feina de Sumar i Yolanda Díaz al Ministeri de Treball

Igual que Illa, també ha participat en la manifestació del Primer de Maig a Barcelona la candidata de Comuns Sumar. Jéssica Albiach ha demanat el vot per la seva candidatura a totes les persones que no tenien feina i ara en tenen i a totes les persones que tenien un contracte temporal i ara tenen una feina estable amb un contracte definit. “Això ha estat gràcies a la reforma laboral de Yolanda Díaz”, ha assegurat.

Vox vincula salaris baixos i pèrdua de llocs de treball amb la immigració il·legal

Vox ha reunit una setantena de persones a l’Hospitalet en un míting amb el sindicat Solidaridad en què el candidat, Ignacio Garriga, ha vinculat la immigració il·legal amb una situació de baixos salaris i pèrdua de llocs de treball. “El fenomen de la immigració il·legal no és només un problema de seguretat, és un problema econòmic, perquè ha destrossat llocs de treball i us obliga a cobrar menys”, ha sentenciat.

Homenatge de Ciutadans als treballadors que van arribar d’arreu de l’estat

Per la seva banda, el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha volgut commemorar el Primer de Maig fent un homenatge a les onades migratòries de treballadors d’altres punts de la geografia espanyola que han estat “tractats com a ciutadans de segona i insultats pel separatisme”. Cs ha estrenat aquest dimecres un documental sobre els García, els Martínez o els López. Els protagonistes són persones que formen part de la candidatura, com l’exregidor de l’Hospitalet Miguel García.

El PP aspira a tenir la clau de la política catalana

En una roda de premsa a l’Agència Catalana de Notícies, el candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha dit que aspira a tenir la clau de la política catalana després del 12-M, però no concreta amb qui podria pactar després de les eleccions. “No donarem mai els vots ‘gratis et amore’ a ningú”, ha recordat.

Jornada de 30 hores i un salari mínim de 1.600 euros, propostes de la CUP

La CUP ha reclamat una jornada laboral de 30 hores setmanals i un salari mínim de 1.600 euros nets repartits en 14 pagues. Ho ha defensat la candidata dels anticapitalistes, Laia Estrada, abans de participar en la manifestació del Primer de Maig amb el sindicat Coordinadora Obrera Sindical (COS). Estrada ha remarcat que es tracta de propostes “que són de justícia” i ha insistit en “repartir el treball i la riquesa”.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?