La reserva d’un 30 % de noves promocions i grans rehabilitacions per habitatge públic desperta desconfiança entre els diferents actors del sector immobiliari. Tot i que alguns consideren que la mesura és necessària, molts coincideixen que tal com està plantejada genera incertesa jurídica i s’hi podria recórrer en contra als tribunals i que un jutge l’acabi tombant.

Entre els que alerten d’aquesta possibilitat hi ha lletrats com el professor lector de dret administratiu, Josep Maria Aguirre, qui ha explicat que la llei de sòl estatal no preveu que aquest tipus de mesura siguin d’aplicació obligatòria. És un dels exemples que ha posat sobre la taula i que podria fer que la modificació del Pla General Metropolità sigui recorreguda als tribunals.

Aguirre ho ha dit durant la comissió no permanent d’estudi sobre solucions urbanístiques i normatives en matèria d’habitatge, en la qual han intervingut set representants més del sector de l’habitatge i una portaveu de les entitats que van promoure la mesura de reserva el 30 % a habitatge públic.

Alerten d’una paralització de la construcció

Des del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona han estat molt contundents a l’hora d’advertir que la mesura provocarà una paralització de les inversions en construcció. El seu president, Joan Ollé, ha assegurat que hi haurà una “absoluta distorsió del mercat immobiliari”.

edifici obres construcció

Una altra de les crítiques que s’ha estès entre diferents participants al debat és que la mesura es pretén aplicar de manera igualitària a tot Barcelona sense tenir en compte que les necessitats d’habitatge varien en funció del districte. “No podem tractar de manera homogènia els problemes heterogenis”, ha sentenciat Pablo Morina, advocat tècnic urbanista de Garrigues.

Quan entrarà en vigor la reserva del 30 %?

La mesura podria començar a aplicar-se a finals d’octubre o principis de novembre però encara ha de superar dos tràmits més. Divendres, 28 de setembre, s’aprovarà al Plenari Municipal i després la Generalitat hi haurà donar el vistiplau.