La proposta respon també a la moció que entitats com la PAH van presentar al ple de febrer i que va rebre el suport de tots els grups, excepte el PP. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que la mesura té “cobertura legal i jurídica” i ha assegurat que “no va en contra de ningú ni farà perdre diners a ningú”. “Permet activar d’una vegada per totes l’habitatge assequible a Barcelona des de la corresponsabilitat del sector públic però també del sector privat”, ha afegit Sanz.

La mesura afectarà totes les llicències de noves promocions que es presentin a l’Ajuntament si la modificació del PGM supera dilluns l’aprovació inicial. En quedaran exempts, però, aquells promotors que hagin iniciat tràmits, com ara la compra d’un solar, des de l’1 de gener del 2016. En aquests casos, tindran dos anys (des de l’aprovació definitiva en el ple) per presentar la llicència sense haver d’atendre la reserva del 30 %.

Les excepcions inclouen també els habitatges en edificis catalogats. Tampoc no afectarà els plans d’actuació d’urbanística (PAU) que ja incorporin pisos protegits, o les promocions privades en espais en transformació com la Sagrera o la Marina del Prat Vermell, perquè ja preveuen una reserva per a habitatge de protecció oficial.

Recels i dubtes des de l’oposició

La líder municipal de Cs, Carina Mejías, ha dit que la proposta li planteja dubtes legals. “És una mesura autoritària de Colau per pal·liar el seu fracàs en habitatge”, ha sentenciat Mejías, que ha denunciat “la incapacitat” de l’alcaldessa per crear un parc d’habitatge públic. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha criticat que “Colau vol obligar el sector privat a fer tot el que ella no ha fet des del sector públic”, i ha assegurat que la reserva del 30 % encarirà el lliure mercat i allunyarà inversions a la ciutat.

La portaveu del PSC, Carmen Andrés, ha dit que veuen bé les estratègies per ampliar l’habitatge protegit a la ciutat, però que la mesura els planteja dubtes. “Necessitem garantir que això serà una realitat i que no generarà l’efecte contrari: l’aturada de la construcció i la pujada de preus”, ha dit Andrés, que ha advertit que el PSC no donarà suport a la mesura si suposa la suspensió de llicències.