La mesura per obligar els promotors privats a destinar un 30 % dels edificis nous i grans rehabilitacions a habitatge assequible entrarà en vigor aquesta mateixa tardor. Aquest dimecres, la comissió d’Urbanisme ha donat llum verda provisional a la mesura amb els vots de BComú, ERC, el PSC i els dos regidors no adscrits.

El PDeCAT i Cs han fet reserva de vot (en espera de la votació definitiva) per acabar d’assolir un consens més ampli, i la CUP també; en aquest cas, perquè encara ha de consultar les bases. El PP hi ha votat en contra perquè considera que aprovar la reserva el 30 % anul·la la comissió municipal que està estudiant la situació de l’habitatge a Barcelona.

Tot i aquesta aprovació en comissió, la mesura haurà d’esperar a rebre el “sí” definitiu del Ple (la setmana vinent) i el vistiplau final de la Generalitat. Així, l’entrada en vigor de la reserva del 30 % podria fer-se efectiva a finals d’octubre o principis de novembre.

Objectiu: que el 30 % sigui de lloguer

Hores abans de la comissió, les entitats promotores de la mesura (la FAVB, l’Observatori DESC, el Sindicat de Llogaters, la PAH i l’ABTS) han anunciat que tenien prou suports en ferm per fer-la prosperar. Ara bé, les entitats han demanat a l’executiu que vagi més enllà.

En aquest sentit, Guillem Domingo (DESC) ha recordat que “necessitem habitatge de lloguer” i, per això, ha dit que “és un tema a resoldre” i ha demanat un canvi en les lleis estatals.

Repunt en les sol·licituds de llicència per esquivar el 30 %

A banda de les entitats d’habitatge, l’alcaldessa, Ada Colau, i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, han celebrat que la mesura prosperarà. Colau ha assegurat que “és un dia històric” i que suposarà “un canvi de paradigma” en la lluita de l’habitatge perquè “s’introdueix la corresponsabilització” del sector privat.

Sanz, per la seva banda, ha admès que els últims mesos “algunes de les promocions s’han començat a activar”, de manera que esquivaran la reserva del 30 %. Aquest fet —endarrerir-ne l’entrada en vigor fins a l’aprovació definitiva— va ser una condició d’ERC i el PSC per donar-hi suport.

En aquest sentit, Janet Sanz ha demanat al sector privat que, igualment, prevegi reservar un 30 % de les noves construccions o grans rehabilitacions al parc assequible.