La reforma de la Llei de la presidència de la Generalitat i del govern, tramitada d’urgència a petició de Junts per Catalunya, tira endavant. És la carta que es guarda l’equip de Puigdemont per poder plantejar de nou una investidura a distància del president destituït pel 155. Grups de l’oposició havien demanat que es reconsiderés, però la majoria sobiranista a la Mesa l’ha ratificada. Ara en demanaran un informe al Consell de Garanties Estatutàries, perquè avaluï si s’ajusta a l’Estatut i la Constitució Espanyola.

Què diu la reforma de la Llei de la presidència?

JxC planteja algunes modificacions a la llei, perquè permeti de forma explícita que un president pugui ser investit sense estar present a l’hemicicle i també que el govern es pugui reunir de forma telemàtica. En concret, s’afegeix un punt a l’article 4, sobre l’elecció, que estableix que “en cas d’absència, malaltia o impediment del candidat a la data de la sessió d’investidura, el Ple pot autoritzar, per majoria absoluta, que el debat d’investidura se celebri sense la presència o sense la intervenció del candidat”.

També es reformula l’article 35 de la mateixa llei, que en el nou text preveu que “el govern i la resta d’òrgans col·legiats compresos en l’àmbit d’aquesta llei es poden constituir, convocar, celebrar les seves sessions, adoptar acords i remetre actes tant de manera presencial com a distància“.

Junts per Catalunya va demanar tramitar la llei de forma urgent i que s’aprovi per lectura única, és a dir, en una única votació al ple, igual que es va fer amb la llei del referèndum en la polèmica sessió del 6 de setembre. D’aquesta manera, un cop publicada al DOGC, es podria tornar a proposar la candidatura de Carles Puigdemont, perquè fos investit des de Berlín. En una entrevista aquest diumenge, el mateix Puigdemont va demanar confiança en els diputats i va subratllar que la reforma de la llei ha de permetre una investidura que eviti haver de repetir les eleccions.

Vot delegat de Puigdemont

Alguns grups de l’oposició també han demanat que es revisi el vot delegat de Carles Puigdemont, que ja va exercir en el ple del 5 d’abril, però la Mesa, en la reunió d’aquest dimarts, ha desestimat la petició.

A principis d’abril, Puigdemont estava retingut a la presó de Neumünster, i la Mesa va acceptar que votés a distància, en considerar que es trobava en les mateixes condicions que els diputats presos a Madrid, que des del primer dia han pogut delegar el vot sense problemes. Ara Puigdemont sosté que la situació no ha canviat, ja que, tot i que ha sortit del centre penitenciari, no pot abandonar Alemanya.

Ple de tràmit el 25 d’abril

Dimecres de la setmana que ve se celebrarà un ple ordinari al Parlament, en què s’han d’aprovar dos tràmits burocràtics que van quedar fora de l’ordre del dia en la sessió anterior: el retorn d’una part de la paga extra del 2012, que quedava per abonar als funcionaris de la Generalitat, i una pròrroga pressupostària. En aquest ple del 25 d’abril no es debatrà, encara, la reforma de la Llei de la presidència. El Consell de Garanties Estatutàries té set dies hàbils per emetre’n el dictamen i, després, els grups poden presentar-hi esmenes.