Junqueras ha assegurat que “a Estremera no hi vull més amics” i ha fet una crida a formar govern per evitar unes noves eleccions, un missatge que també ha expressat la secretària general, Marta Rovira, des de Suïssa. Oriol Junqueras ha afirmat per carta que si no hi ha govern en les properes setmanes “haurem convertit la victòria del 21-D en un regal al 155” i ha assegurat que la recuperació de les institucions permetria començar a avançar cap a la república. Una idea en la qual ha incidit l’adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, que ha insistit en què cal formar un govern que expulsi el 155. El diputat al Congrés,  Joan Tardà, ha explicitat també que des d’ERC no volen noves eleccions. 

“Compromís personal innegable” per la república

Amb 16 llaços grocs, els republicans han recordat tots els polítics que no han pogut ser presents a la commemoració del 14 d’abril, perquè són a presó o fora de Catalunya. En aquest sentit, el president del Parlament i membre d’ERC, Roger Torrent, ha defensat el “compromís personal innegable” dels diputats i membres de la formació per aconseguir la república. Torrent ha afirmat que “ERC és una història de sacrificis personals” i ha defensat que “estem disposats a jugar-nos-ho tot per guanyar la llibertat”.

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, que ja ha estat proclamat candidat a l’alcaldia de Barcelona per l’any que ve, ha recordat que la República Catalana de 1931 es va proclamar arran d’unes eleccions municipals. Marta Rovira, a través d’un missatge gravat des de Suïssa, també ha recordat Francesc Macià al primer congrés de la formació que va dir: “hem de construir el millor partit perquè el nostre objectiu és construir un sol poble”. En aquest sentit, ha fet una crida a la unitat dins el partit.

acte erc proclamacio republica aniversari

Els diputats al Congrés Gabriel Rufián i Ester Capella han aprofitat per defensar els CDR després de l’acusació de delicte de terrorisme i han assegurat que “l’estat de dret es degrada quan poders de l’Estat, com el judicial, no són capaços de garantir el drets dels ciutadans”. Els republicans han fet una crida a assistir a la manifestació convocada per l’Espai Democràcia i Convivència d’aquest diumenge i han acabat l’acte de commemoració de la proclamació amb crits de llibertat i mostrant roses grogues.