“Nosaltres no volem eleccions”, ha afirmat Carles Puigdemont en una entrevista a TV3. En aquest sentit, ha explicat que s’han de “buscar les fórmules” per evitar repetir els comicis. Ha recordat que els diputats sobiranistes treballen per reformar la llei de la presidència, que ha de permetre investir un president a distància. I ha demanat “una mica de confiança” i deixar que els diputats trobin la solució que “d’una banda, respecti el mandat de la gent, i de l’altra, eviti eleccions”. “Tenim temps”, ha dit, tot i que ha afegit que no caldrà “apurar fins al darrer moment”.

Puigdemont ha obert la porta a presentar una altra candidatura, un pla D: “Si no és possible Jordi Sànchez, hem de proposar un altre candidat”, ha admès. Però ha afegit que “és ingenu pensar que hi ha risc zero d’eleccions, perquè hi ha una altra part que hi juga: l’Estat espanyol, i hem de valorar la possibilitat que hi hagi un interès que ens hi aboqui”.

Sobre la querella que ha aprovat interposar el Parlament de Catalunya contra el jutge Pablo Llarena per presumpta prevaricació, Puigdemont l’ha defensada. Afirma que “no pot ser que això quedi impune. No pot ser que aquest senyor vagi en contra no només del que va decidir el poble de Catalunya, sinó de les mesures cautelars que imposa l’ONU”. Ha subratllat que tots 135 diputats han de tenir el mateix dret a ser investits: “Enlloc no diu que hi hagi diputats de primera i de segona“, ha denunciat Puigdemont.

La internacionalització del procés

Des d’Alemanya, Puigdemont ha tornat a defensar la importància d’explicar a Europa la situació que viu Catalunya. “Les institucions europees s’han d’adonar que més de dos milions de ciutadans europeus estan acusats de donar suport a una idea que titllen de criminal”. Puigdemont ha fet referència a la manifestació d’aquest diumenge per l’alliberament dels presos, com una mostra més del tarannà pacífic i democràtic del moviment independentista.

“Ens hem guanyat el dret a ser escoltats, això no pot ser mai un problema per a Europa”, ha subratllat. I ha afegit que l'”espai lliure de Brussel·les” amb què treballen ha de servir per fer pedagogia: “tenim molta feina a l’exterior”, ha reblat.

Un “Junts per Barcelona”?

Sobre la possibilitat de repetir la fórmula de Junts per Catalunya a les eleccions municipals, Puigdemont ho veu amb bons ulls, també en el cas de Barcelona: “És imperiós que a Barcelona hi hagi la màxima unitat per poder governar la capital del país. El moment històric a Catalunya reclama la màxima unitat”, ha afirmat. Considera que hi ha “un clam a la societat catalana” que demana unitat, per això creu que el “deure” dels polítics és intentar-ho, lluny de les “trinxeres dels partits”.

ERC també vol evitar eleccions

El missatge de Puigdemont a l’entrevista a TV3 va en la mateixa línia del que defensa ERC: aquest cap de setmana ha instat a formar govern i evitar unes altres eleccions, perquè si no la victòria del 21-D haurà estat “un regal al 155”. Aquesta afirmació, feta per Oriol Junqueras en una carta que es va llegir dissabte en l’acte pel 87è aniversari de la república, la va reiterar Marta Rovira des de Suïssa, des d’on va subratllar que “fer govern és imprescindible” i que els partits sobiranistes no tenen alternativa a posar-se d’acord.