El Parlament, com a institució, es querellarà contra Pablo Llarena per prevaricació. La Mesa, amb majoria sobiranista, ha tirat endavant l’acord, tot i els dubtes expressats pels lletrats de la cambra sobre la viabilitat de la denúncia. Qüestionen, també, que sigui matèria d’interès públic i recomanen explorar altres vies, com ara que sigui el mateix candidat, Jordi Sànchez, qui presenti la querella. Però, malgrat tot, els grups independentistes han decidit posar la denúncia, perquè sostenen que s’estan vulnerant els drets dels 135 diputats, en impedir el funcionament normal de la cambra. Per això han encarregat als serveis jurídics del Parlament que la redactin.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que “ens correspon defensar els drets dels diputats a presó”. Torrent ho ha dit en un acte d’homenatge als respublicans represaliats pel franquisme.

Mentre es prepara la querella, que podria ser no només contra Llarena sinó també contra altres jutges del Tribunal Suprem, s’ha deixat la porta oberta a fer una queixa formal, una proposta de Catalunya en Comú – Podem. El bloc sobiranista subratlla que la institució s’ha de defensar contra les ingerències de la justícia espanyola. Els comuns han vist “amb bons ulls” la querella, tot i que han tornat a reiterar la responsabilitat dels partits sobiranistes a formar govern.

Cs, PSC i PP, en contra de la querella a Llarena

Tant Cs com el PSC han votat en contra de presentar la querella —el PP no té dret a vot a la Mesa—. Fonts dels grups no independentistes han apuntat que s’està fent servir la institució per defensar els interessos d’un particular, i entenen que això pot suposar una il·legalitat, perquè s’hi destinen recursos públics, una acusació que ha fet la líder de Cs, Inés Arrimadas. Contra les acusacions de malversació, el bloc sobiranista respon que s’està defensant l’interès públic de tots els diputats i, per extensió, de tota la població catalana.

El PSC ha volgut denunciar, després de la votació, que s’està utilitzat de manera “partidista” la institució del Parlament, mentre que el PP ha assegurat que Torrent “insisteix en copiar el pitjor de l’etapa de Carme Forcadell”.