60 papereres, entre el format doble i individual, estan repartides per la Rambla de Barcelona, un dels passejos amb més visitants del món. Per mantenir-les en condicions i amb capacitat per rebre deixalles, es buiden 14 vegades al dia. Un vehicle, amb torn de matí, tarda i nit, i amb un recorregut centrat al passeig, treballa exclusivament en el buidatge d’aquestes papereres.

Amb la nova contracta de neteja, el camió destinat a la Rambla ha incrementat la capacitat d’emmagatzematge d’escombraries

60 papereres en tot el passeig

Les papereres estan distribuïdes a banda i banda del quilòmetre d’extensió que fa la Rambla. “En espais com aquest, el dispositiu de recollida de papereres és fonamental”, explica Martí Arasanz, del servei de Neteja i Recollida de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest dispositiu “està format per un vehicle gran, que s’encarrega de buidar les papereres i que treballa en torn de matí, tarda i nit”.

En espais com aquest, el dispositiu de recollida de papereres és fonamental
Martí Arasanz, Neteja i Recollida
Aquest vehicle, d’escombrada i recollida d’escombraries, també està destinat al manteniment de la Rambla neta

Un altre vehicle de dimensions més reduïdes també forma part de l’equip destinat a mantenir la Rambla neta. En aquest cas, segons explica Arasanz, a més d’escombrar el passeig, també buida les papereres que estan plenes”.

La Rambla, “una de les zones més netes de tot Ciutat Vella”

La freqüència amb què es buiden les papereres de la Rambla es tradueix en un passeig net i, segons el president de l’Associació d’Amics de la Rambla, Fermin Villar, “una de les zones més netes de tot el districte”. Aquest fet, però, segons Villar “respon al fet que el servei porta a porta, que ha de recollir les escombraries domiciliàries, ni s’entén, ni se sap, i per això sovint les escombraries domiciliàries acaben a les papereres”.

El servei porta a porta ni s’entén ni se sap, i per això sovint les escombraries domiciliàries acaben a les papereres
Fermin Villar, president de l’Associació d’Amics de la Rambla
A les papereres del passeig hi ha qui hi aboca brossa domiciliària, segons l’Associació d’Amics de la Rambla

Dispositiu permanent

El dispositiu destinat a la Rambla, segons Arasanz, es manté tot l’any. “En èpoques puntuals, en què el flux de gent pugui ser més gran, hi pot haver un reforç”, afegeix. La neteja del passeig amb aigua es fa durant la nit. A partir de les 23 h és quan entren els camions amb aigua, ja que hi ha menys gent.

Gran part dels 200.000 visitants diaris de la Rambla són turistes

Per la Rambla passen diàriament unes 200.000 persones, la majoria de les quals llencen a les papereres envasos i restes dels menjars que consumeixen mentre passegen per aquesta via.