Finalment, a l’espai de les antigues casernes de Sant Andreu no hi haurà cap tanatori. L’Ajuntament de Barcelona ha acordat una permuta amb Serveis Funeraris Barcelona – Mèmora que permet a la funerària rebre la propietat d’un solar municipal al carrer de Potosí 1-3, al costat de La Maquinista, al barri del Bon Pastor. A canvi, la finca de les casernes serà municipal i es destinarà íntegrament a equipaments públics com han reclamat històricament els veïns.

L’alternativa ha estat possible després de mesos de negociacions entre les dues parts. El solar de les casernes era propietat del Consorci de la Zona Franca (CZF), però el 2018 el va vendre a Mèmora. La funerària hi volia fer un tanatori privat, però el projecte va despertar un fort rebuig veïnal perquè el 2006 es va pactar amb l’Ajuntament que en aquells terrenys hi hauria equipaments públics.

Finalment, però, Mèmora ha acordat el canvi de solar amb el consistori, que li abonarà 740.000 euros per compensar la diferència de valor entre les dues parcel·les. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que es tracta d’una “compensació taxada” i ho considera “un preu just”. El canvi d’ubicació no altera els plans per als terrenys del costat de La Maquinista, on hi ha previst un altre equipament i habitatge públic.

L’objectiu no era allunyar un tanatori sinó que la parcel·la de casernes fos per l’origen pel qual s’havia treballat.”
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

Una reivindicació veïnal històrica

L’acord entre la funerària i l’Ajuntament permet respectar la reivindicació veïnal de destinar les casernes íntegrament a equipaments públics per als barri i també que aquesta zona pugui disposar d’un tanatori proper. El director de comunicació de Mèmora, Fernando Sánchez, ha destacat que l’acord és “una solució bona per a totes les parts”. Fruit de l’acord, el consistori es compromet a culminar els tràmits urbanístics i la llicència d’obres el primer trimestre del 2023.

Entenem que hi havia una demanda històrica per part del veïnatge d’uns altres usos i hem buscat una alternativa per instal·lar-nos a prop
Fernando Sánchez, director de comunicació de Mèmora

Veïns reclamen habitatge per a joves a les casernes

El pacte entre l’Ajuntament i entitats veïnals sobre els usos dels terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu es remunta a l’any 2006 i incloïa 2.000 habitatgesdiversos equipaments. Alguns ja s’han fet, com la comissaria dels Mossos d’Esquadra, el centre sociosanitari i CUAP Casernes i l’escola de primària Eulàlia Bota. Ara, caldrà decidir quins equipaments es faran en els 6.000 m2 de sostre edificable que queden lliures gràcies a aquesta permuta.

L’Ajuntament assegura que es decidirà de forma consensuada amb els veïns. Des de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, Santi Serra, es mostra satisfet de l’acord perquè es preserven els terrenys de les antigues casernes per a equipaments públics. De cara al procés participatiu que es farà amb el consistori, l’entitat veïnal aposta per fer habitatge assequible per a joves i usos culturals als baixos, com ara una biblioteca. També l’Associació de Veïns de Sant Andreu Nord-Tramuntana, destaca la importància de crear més habitatge assequible. En Camilo Ramos, membre de l’entitat, assegura que hi ha “moltes possibilitats i també moltes reivindicacions” per part dels veïns: “Ara cal crear aquest debat ciutadà per escollir els equipaments més necessaris”.