Les places i els carrers del Gòtic tornen a ser més dels turistes que no pas dels barcelonins. Fa tot just dos anys, per les restriccions de mobilitat per la covid-19, els veïns de Ciutat Vella van recuperar espais del districte, fins aleshores eminentment turístics, per fer-hi “vida de poble”. Ara, senten que els han tornat a “perdre”. De fet, alguns eviten passar per segons quines places, com la Reial, per escurçar temps i no topar amb les multituds.

Ens fem, gairebé inconscientment, uns mapes mentals on les distàncies ja no són la línia recta, sinó la més ràpida. I això passa contínuament
Daniel Pardo, membre de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic

Pardo assegura a betevé que la ciutat “ha tornat al punt de partida” i en critica fortament el model turístic. “Malvivim o potser morim de turisme”, sentencia. Creu que és un sector que no redistribueix equitativament els beneficis i que s’està “subhastant” el dret a la salut o a l’habitatge: un dels efectes “no visibles” a cop d’ull del turisme a casa nostra, assegura.

Imatges de contrast: canalla jugant, per maletes i càmeres

Indrets icònics del centre de Barcelona, com el pla de la Seu (davant la Catedral de Barcelona), la Rambla, el Mercat de la Boqueria, el carrer del Bisbe o la plaça Reial en dos anys han canviat d’aspecte. Les maletes i els visitants que fan fotos han substituït la canalla que tornava a jugar a pilota a places només per a ells.

La manca de turistes a la ciutat també va fer que els barcelonins tornessin a gaudir d’alguns espais habitualment massificats com la Rambla. Ara també és de nou un formiguer de turistes. L’altra cara de la moneda són els venedors de parades, per exemple de fruita fresca al Mercat de la Boqueria, que sense ser encara estiu, ja estan fent l’agost.