parlament de catalunya buit
parlament de catalunya buit

El sisè dia de campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer ha sumat un altre capítol en els pactes postelectorals, aquesta vegada amb propostes de grans aliances o unitats d’acció després del 14-F. D’una banda, part de l’unionisme rebutja fer un cordó sanitari a Vox i obra així la porta a entendre’s amb la formació d’extrema dreta i repetir un escenari similar al d’Andalusia. Per la seva banda, més veus de l’independentisme comencen a moure’s a favor d’una unitat dels partits davant de la futura taula de diàleg La Moncloa-Generalitat. En canvi, els comuns insisteixen en un acord de partits d’esquerres per evitar que JxC formi part del govern.

En un altre ordre de coses, les líders independentistes condemnades per sedició han participat per primera vegada en la campanya. L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa, en situació de tercer grau penitenciari, han demanat el vot per a Esquerra Republicana. D’altra banda, també s’han alçat peticions a favor d’una millora del finançament a Catalunya.

Repetir el pacte d’Andalusia a Catalunya

Ciutadans, el partit guanyador dels darrers comicis del 2017, ha obert per primera vegada la porta a acceptar el suport de Vox: “No farem cordons sanitaris a ningú“, ha dit el candidat dels taronges, Carlos Carrizosa. Si és per posar fi al procés independentista, el cap de llista ha afegit: “Evidentment que podem votar i rebre els vots de tothom”. En qualsevol cas, deixa clar que “en absolut” estarà en un mateix govern que Vox i aquí s’ha mostrat contundent: “Ens fa fàstic el discurs racista de Vox”. El candidat ha anat més enllà: també veu “abominable” el “discurs hispanòfob” de JxC.

Precisament, el partit d’extrema dreta d’Ignacio Garriga ha amenaçat de “reproduir l’efecte Andalusia” el 14-F per fer fora l’independentisme de la Generalitat. Fins ara, les enquestes no preveuen que la suma Cs-PP-Vox superi la meitat dels escons. Davant d’una investidura eventual de Salvador Illa (PSC), Carrizosa demana als populars i Vox que hi votin a favor.

En la mateixa línia que Cs, el PPC també ha assegurat en les darreres hores que acceptaria els vots de Vox en una investidura. Aquest dimecres, la cúpula del Partit Popular Europeu ha entrat en la campanya per donar suport al candidat Alejandro Fernández, amb la intervenció del líder dels populars europeus, Manfred Weber; la portaveu del PP Dolors Montserrat i també el president del partit, Pablo Casado.

Consens independentista després del 14-F

Encara en el capítol dels acords, hi ha hagut moviments en el bloc independentista per aconseguir una estratègia única i unitària per afrontar l’escenari postelectoral i, sobretot, la taula de diàleg. La presidenciable del PDeCAT, Àngels Chacón, ha apel·lat l’independentisme per elaborar una estratègia “consensuada” abans de la trobada entre els governs català i espanyol.

Els darrers dies, Laura Borràs (JxC) ha dit insistentment que només pactarà amb els partits a favor de la independència de Catalunya. Aquest dimecres, en una entrevista al ‘Cafè d’idees’, ha volgut aclarir les declaracions sobre la “reactivació” de la DUI després del 14-F: “No es tracta d’activar o declarar, sinó d’estar en disposició de defensar la independència quan es faci.

Dolors Sabater (CUP), qui ha qüestionat insistentment les declaracions de Junts sobre l’estratègia a seguir per assolir la república, ha criticat de nou que el partit de Borràs no expliqui com vol posar en marxa una declaració unilateral com la del 2017. En canvi, els comuns de Jéssica Albiach (ECP) tornen a apostar per un gran acord de partits d’esquerres —en què inclouen ERC, PSC i la CUP— per evitar un futur govern en què hi hagi Junts.

Primer acte de campanya de les preses

Aquestaa sisena jornada de campanya ha estat la primera en què Carme Forcadell i Dolors Bassa han demanat el vot per a ERC. L’expresidenta del Parlament i l’exconsellera han participat en un acte electoral després d’haver rebut el tercer grau, i s’han sumat així a la resta de presos condemnats per l’1-O. Des de la plaça de Sant Jaume, els republicans de Pere Aragonès han reivindicat les polítiques feministes i prometen una nova conselleria d’Igualtat i Feminismes. Alhora, s’han compromès a treballar per la gratuïtat de les escoles bressol.

Precisament, un pla d’igualtat a l’escola és el que ha defensat Jéssica Albiach (ECP), qui proposa crear una “renda de la covid” per als treballadors més afectats per la pandèmia. En l’àmbit econòmic també s’han escoltat dues propostes molt similars: la del PSC de Salvador Illa, a favor d’un “finançament més just” per a Catalunya, i la del PDeCAT, una “millora del finançament” o una reforma de l’Estatut mentre no arriba el referèndum.

Tot plegat, el dia en què la confessió de Luis Bárcenas amb què ha confirmat una caixa B del PP de la qual l’expresident Mariano Rajoy era “perfecte coneixedor” ha revolucionat la campanya i ja comença a provocar les reaccions dels candidats a presidir la Generalitat.

Comparteix a: