En el sisè matí de campanya per a les eleccions del 14-F, Esquerra Republicana ha escollit la plaça de Sant Jaume per desgranar què proposa en el programa electoral en clau feminista. El candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha promès que l’educació de zero a tres anys serà gratuïta si presideix la Generalitat i ha posat com a “condició ‘sine qua non'” per formar govern la creació d’una conselleria d’Igualtat i Feminismes.

El dirigent republicà s’ha acompanyat, entre d’altres, de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa, que disposen del tercer grau penitenciari. Segons Aragonès, avançar cap a l’escola bressol de franc vol dir “corresponsabilitat i criança compartida”, així com “igualtat d’oportunitats per als infants”. Pel que fa a la conselleria, ha dit que “cal elevar el feminisme al màxim rang institucional” i ha de ser la “insígnia” del proper govern.

“Hem de tenyir de lila totes les polítiques”

El cap de candidatura ha afirmat que, si ERC agafa el timó a Catalunya, la lluita feminista “impregnarà” totes les polítiques. “Les hem de tenyir de lila, amb el bolígraf de Carme Forcadell” i amb “igualtat i compromís”, ha sentenciat. En aquest línia, Aragonès també ha dit que cal treballar en l’àmbit educatiu i en la seguretat, amb més agents dones als Mossos d’Esquadra i una revisió del protocol d’atenció a la ciutadania.

D’altra banda, ha insistit que la pandèmia ha evidenciat que calen “polítiques transformadores” i millores en els sectors laborals “més feminitzats i precaritzats”, com l’àmbit de les cures. Al seu torn, Forcadell ha assegurat que Catalunya “no pot avançar ni com a país ni com a societat si no avança en la lluita feminista” i Bassa ha demanat a tothom que vagi a votar el 14-F “per la llibertat i la república”.

Al costat de Forcadell, Bassa i Aragonès, també ha intervingut a la plaça de Sant Jaume la diputada i número 10 per Barcelona, Jenn Díaz. Ha estat ella qui ha desgranat amb més profunditat les propostes en clau feminista del programa d’ERC. I ha estat contundent pel que fa a violències contra les dones: “Hem d’anar a l’arrel del problema i no ens podem permetre parlar de l’àmbit privat i domèstic. Hem d’anar més enllà de la violència masclista“, ha sentenciat.