(ACN/Redacció) El candidat del PSC a les eleccions del 14 de febrer, Salvador Illa, creu que la candidata de JxC, Laura Borràs, haurà de donar explicacions sobre la seva situació judicial, ja que està investigada pel Tribunal Suprem per un presumpte cas de prevaricació, malversació, frau i falsedat documental quan era directora de l’Institut de les Lletres Catalanes: “No tot són conxorxes. No hi ha conxorxes”, ha valorat Illa en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, en què ha dit que s’investiga si una persona ha fet alguna acció reprovable o no.

Sobre si una persona investigada per la justícia pot ser investida com a presidenta, Illa ha dit que “a JxC sabran, ells l’han presentada”. Ha afirmat que cal tenir “una conducta fora de dubte”, però també ha demanat respectar la presumpció d’innocència.

Illa, sobre el veto del PPC: “Qui és el candidat del PSC ho decideix el PSC”

D’altra banda, l’endemà que el PPC vetés Illa com a candidat i avisés que només acceptaria donar suport a la investidura d’un altre “constitucionalista de consens”, el candidat socialista ha dit que no ho “accepta”. “Qui és el candidat del PSC ho decideix el PSC”, ha reblat. I ha dit que es presentarà a la investidura de totes maneres, si guanya el 14-F, i que els populars “facin el que creguin convenient” sobre un suport a la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.

Liderar una reforma del finançament autonòmic

Salvador Illa (PSC) ha afirmat que vol “liderar” la reforma del finançament autonòmic des de Catalunya, però que serà “assidu visitant a les dependències del Govern espanyol” per també “construir Catalunya des de Madrid”. D’altra banda, Illa vol “reorientar” les delegacions de la Generalitat a l’exterior a la promoció econòmica i cultural de Catalunya i no a la “propaganda independentista”. Ha dit que no vol que el país perdi presència, però creu que cal redreçar les delegacions perquè facin “la feina que preveu l’Estatut”.

També es compromet a “reforçar” la presència de Catalunya a Brussel·les, i ha lamentat que “fa anys que cap responsable de la Generalitat ha estat rebut per càrrecs rellevants i on es juguen coses del futur”. En aquest sentit, promet una major implicació en l’euroregió i el comitè de regions. D’altra banda, i “sense ànim de revenja”, el PSC vol posar en marxa una auditoria per comptabilitzar la despesa “supèrflua” feta pels governs anteriors.

El socialista situa la metgessa Olga Pané com a consellera de Salut

Hores més tard de l’esmorzar informatiu, Illa ha fet un acte conjunt telemàtic amb el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, en què ha anunciat qui preveu al capdavant de la conselleria de Salut si guanya les eleccions. El candidat socialista ha situat la metgessa Olga Pané com l’encarregada d’aquesta cartera. És l’actual gerent del Parc de Salut Mar (Hospital del Mar, de l’Esperança, del centre sociosanitari Fòrum i del centre de Salut Mental Emili Mira). El cap de llista ha explicat que fa una aposta per la “gestió” i que per això vol posar “professionals públics davant de les àrees rellevants del Govern”, com Pané, “servidora pública”.