eleccions catalunya directe campanya dia 6

Continua la campanya electoral ben viva de cara al 14-F. Després del primer debat electoral televisiu dels candidats, els partits posen una marxa més i el pactòmetre comença a rodar. Mentrestant, els dubtes sobre com i on anar a votar continuen sobre la taula, tot i que la Generalitat treballa per mantenir en tot moment les mesures de seguretat i evitar nous contagis de covid. Seguim el sisè dia de campanya per a les eleccions a Catalunya 2021.

21:33
   

Fi del seguiment del sisè dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, del sisè dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

21:32
   

Els pactes entre partits consoliden un altre capítol de campanya

El sisè dia de campanya ha sumat un altre capítol en els pactes postelectorals, aquesta vegada amb propostes de grans aliances o unitats d’acció després del 14-F. D’una banda, part de l’unionisme rebutja fer un cordó sanitari a Vox i obra així la porta a entendre’s amb la formació d’extrema dreta i repetir un escenari similar al d’Andalusia. Per la seva banda, més veus de l’independentisme comencen a moure’s a favor d’una unitat dels partits davant de la futura taula de diàleg La Moncloa-Generalitat. En canvi, els comuns insisteixen en un acord de partits d’esquerres per evitar que JxC formi part del govern.

El resum del sisè dia de campanya.

21:29
   

Albiach lamenta la “subhasta” per qui lidera Salut

La candidata d’En Comú Podem a les eleccions catalanes del 14-F, Jessica Albiach, ha denunciat la “subhasta” que s’està fent durant la campanya electoral per veure qui encapçala la conselleria de Salut un cop passat el 14-F. El mateix dia que els socialistes han proposat Olga Pané com a consellera i que JxC s’ha postulat per dirigir el Departament, Albiach ha defensat que “no s’ha de parlar de noms, sinó de polítiques”.

21:24
   

El PDeCAT es reivindica com el “gen convergent” del segle XXI

La candidata del PDeCAT a les eleccions catalanes del 14 de febrer, Àngels Chacón, ha apel·lat al “vot dels valors” i s’ha reivindicat com el “gen convergent” del segle XXI. Chacón ha assegurat que la independència és una qüestió “molt seriosa” amb la qual “no s’hi juga”.

21:17
   

Aragonès demana el vot per evitar que Illa governi per la “via Vox”

Pere Aragonès ha assegurat aquest dimecres que Salvador Illa aposta per la “via Vox” per arribar a la Generalitat per portar el país a la “via morta” i que ERC ho pot evitar si concentra el “màxim vot republicà”. En un acte de campanya a Terrassa, Aragonès ha ironitzat que Illa és el candidat de diversos actors com “Vox, Cs, TSJC, del 155 o la monarquia” i ha pronosticat els consellers que nomenaria.

21:14
   

Carrizosa vol retallar “despeses del procés” i derivar-les a Salut

El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha presentat aquest dimecres les propostes del partit en matèria sanitària, que inclouen una retallada en “malbaratament separatista” associat al procés i derivar aquests recursos al Departament de Salut. Carrizosa s’ha fet acompanyar del cap de llista en les eleccions del 14 de febrer per Lleida, Jorge Soler, que és metge de professió, per presentar aquestes iniciatives.

20:40
   

La CUP, a Borràs: “JxC no és dels nostres”

El número dos de la CUP per Barcelona, Carles Riera, ha deixat clar que la ideologia de Junts per Catalunya està molt lluny de la dels anticapitalistes. “JxC no és dels nostres”, ha afirmat el diputat durant una roda de premsa aquest dimecres al vespre. Ho ha fet en resposta a unes declaracions de Laura Borràs en què va dir que la CUP era “dels nostres” però va lamentar el veto a la seva hipotètica investidura per estar investigada, un veto que després els cupaires van esmenar.

20:32
   

Maroto diu que Catalunya ha de recuperar el “lideratge industrial”

Aquest dimecres a la tarda, el PSC ha comptat amb la visita de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, qui ha assegurat que Catalunya ha de deixar enrere la incertesa política perquè, segons ella, és un llast per a la recuperació: “Catalunya té un repte, que és recuperar el lideratge industrial que ha perdut”, ha demanat al candidat del PSC, Salvador Illa.

19:41
   

La JEC de la Zona de Barcelona registra ja 8.000 excuses

Fins a 8.00 persones han presentat al·legacions a la Junta Electoral de Barcelona per no formar part de les meses electorals a les eleccions del 14 de febrer. Això inclou el municipi de Barcelona, Santa Coloma, Badalona i Sant Adrià de Besòs. Aquestes xifres corresponen a les dades que disposava el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fins a data de 3 de febrer, per tant, encara es podrien incrementar els propers dies.

18:49
   

Roldán, sobre la confessió de Bárcenas: “El PPC no ha tingut cap cas de corrupció i hi estic còmoda”

La número dos del PPC per Barcelona a les eleccions del 14-F, l’exdiputada de Cs Lorena Roldán, assegura que se sent “còmoda” al seu nou partit perquè el PPC “no ha tingut mai cap cas de corrupció”. Roldán n’ha parlat poc després de saber-se que l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, ha confessat a la Fiscalia Anticorrupció que el partit tenia una caixa B i que Rajoy la coneixia.

18:02
   

Aragonès promet escoles bressol gratuïtes

En el sisè matí de campanya per a les eleccions del 14-F, Esquerra Republicana ha escollit la plaça de Sant Jaume per desgranar què proposa en el programa electoral en clau feminista. El candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha promès que l’educació de zero a tres anys serà gratuïta si presideix la Generalitat i ha posat com a “condició ‘sine qua non’” per formar govern la creació d’una conselleria d’Igualtat i Feminismes.

17:31
   

Per què no “tinc que” votar el 14-F?

Resolem el dubte lingüístic en català correcte. “He de votar”, “tinc que votar” o “haig de votar”?. T’ho expliquem.

17:10
   

Albiach demana no repetir l’escenari de Badalona

La candidata d’En Comú Podem el 14-F, Jéssica Albiach, ha demanat “aprendre la lliçó de Badalona” per evitar que es repeteixi “la incapacitat” de les forces progressistes d’arribar a acords. “Tenim l’obligació de tenir un govern d’esquerres; si no, igual que a Badalona, en què Albiol va ser alcalde, al proper govern hi pot haver persones com Joan Canadell de conseller“, ha advertit en un contacte informatiu a Badalona.

16:45
   

El PP vincula l’independentisme al “populisme” d’Europa

El Partit Popular Europeu (PPE) ha donat suport aquest dimecres a la candidatura d’Alejandro Fernández al 14-F, avisant que l’independentisme és una forma de populisme que també amenaça Europa. La portaveu popular al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, assegura que aquests moviments polítics són “un llast i una llosa que no permet que Europa avanci”. En aquest sentit, Montserrat afirma que el procés d’independència català s’ha acabat convertint en un “procés de decadència”, amb la fugida d’empreses i la pèrdua de llocs de treball.

14:57
   

Olga Pané, consellera de Salut amb un govern del PSC

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha situat la metgessa Olga Pané com a consellera de Salut si és president de la Generalitat. Pané és l’actual gerent del parc de salut Mar. El cap de llista ha explicat que fa una aposta per la “gestió” i que per això vol posar “professionals públics davant de les àrees rellevants del govern”. 

La setmana passada, ja va avançar que situaria l’actual president d’Aena i exportaveu del PSC, Maurici Lucena, com a vicepresident econòmic si arriba a presidir la Generalitat.

14:44
   

Metges forenses ajudaran a resoldre al·legacions per les meses

Dos metges forenses ajudaran la Junta Electoral a resoldre les al·legacions dels ciutadans que els ha tocat ser membres d’una mesa el 14-F. Després de rebre més de 3.000 al·legacions a Barcelona fins al 29 de gener, l’òrgan electoral havia demanat ajuda externa al sector mèdic.

14:31
   

Chacón vol ser “cada cop menys dependent” de l’Estat

La candidata del PDeCAT a les eleccions del 14-F, Àngels Chacón, ha defensat que el pròxim govern de la Generalitat “negociï” amb l’Estat per millorar les condicions de vida dels ciutadans de Catalunya. “Treballarem per ser cada vegada menys dependents de l’Estat espanyol”, ha assegurat, en resposta a una pregunta sobre si la formació estaria disposada a pactar una reforma de l’Estatut. 

Per altra banda, la cap de llista del partit demòcrata ha afirmat que renuncien a la via unilateral “immediata” per aconseguir la independència i ha reclamat amnistia, un referèndum pactat i reconeixement internacional.

14:14
   

ERC vol escoles bressol gratuïtes

El presidenciable d’ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha anunciat que si lidera el pròxim govern de la Generalitat impulsarà la gratuïtat de les escoles bressol de 0 a 3 anys. En un acte d’ERC sobre feminisme a la plaça de Sant Jaume, el candidat republicà ha explicat que la voluntat és trencar l’actual “barrera econòmica” que existeix per a les famílies vulnerables. 

El republicà ha assegurat que la gratuïtat de 0 a 3 anys s’hauria d’impulsar al llarg de la propera legislatura de manera “progressiva”.

13:43
   

On em toca votar el 14 de febrer?

T’expliquem on consultar si canvies de col·legi electoral el 14 de febrer. Hi ha diverses maneres de saber on pots votar en la jornada electoral del 14-F.

13:35
   

Quatre de cada 10 barcelonins canviaran de col·legi el 14-F

A causa de la pandèmia pel coronavirus, Barcelona tindrà més punts de votació que mai abans. Concretament hi haurà 126 col·legis més i, per primera vegada, s’inclouen mercats i poliesportius municipals. Gairebé quatre de cada 10 barcelonins votaran en un local diferent de l’habitual.

13:28
   

El PDeCAT reitera la defensa de l’escola concertada

El PDeCAT ha defensat l’escola concertada com “un dels punts” per condicionar una investidura de la candidata de JxC a les eleccions, Laura Borràs, o del cap de llista d’ERC, Pere Aragonès. La candidata del partit demòcrata, Àngels Chacón, ha defensat un sistema educatiu basat en una escola pública de qualitat i una aposta per l’escola concertada.

13:13
   

Carrizosa s’obre a acceptar els vots de Vox

El candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, s’ha obert a acceptar els vots de Vox si fossin necessaris per governar la Generalitat. “Nosaltres no farem cordons sanitaris al Parlament de Catalunya a ningú“, ha assegurat a la roda de premsa que ha fet a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). El cap de llista ha expressat “fàstic” envers el “racisme, classisme i xenofòbia” de Vox, però acceptaria col·laborar-hi per “fer que la població de Catalunya tingui un govern que s’ocupi dels seus problemes reals i deixi de banda tot el procés”.

12:35
   

Carrizosa parla de “trampa” de l’independentisme

El presidenciable de Cs, Carlos Carrizosa, ha retret a l’independentisme que s’hagi fixat com a fita a les eleccions del 14 de febrer de superar el 50 % dels vots. En una roda de premsa a l’ACN, el líder taronja ha assegurat que aquest objectiu “posa davant del mirall com han trepitjat la democràcia aquells que mai no han arribat al 50 % i ja feien una declaració unilateral d’independència (DUI)”. 

El candidat ha considerat “trampa” aspirar a la meitat dels vots per declarar la independència de Catalunya perquè per a qüestions com aprovar l’Estatut calen tres cinquenes parts dels escons del Parlament.

12:21
   

Sabater treu importància al fet d’estar imputada per prevaricació

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha justificat presentar-se a les eleccions del 14-F malgrat estar investigada per prevaricació perquè “no és un tema de corrupció”. La CUP proposa en el seu programa electoral “no permetre que processats o investigats per corrupció puguin presentar-se a les llistes electorals”. Sabater té una causa oberta per una suspensió de llicències urbanístiques quan era alcaldessa de Badalona, i la presidenciable de JxC, Laura Borràs, li va preguntar si per aquest motiu deixaria de ser candidata.

12:04
   

Aragonès defineix JxC com la “còpia” d’ERC

El cap de llista d’ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha assegurat que és millor votar ERC, que és l'”original”, i no JxC, que fa de “còpia”. En una conferència a Tribuna Catalunya, Aragonès ha explicat que Junts “compra les tesis d’ERC” perquè en el seu programa parla d’exigir a Europa un referèndum acordat si se supera el 50 % de vot independentista el 14-F. “És el que plantegem des de fa anys. Benvinguts a les nostres tesis“, ha apuntat.

11:51
   

Sánchez diu que l’independentisme només pot “oferir el mateix”

La campanya catalana ha marcat aquest dimecres la sessió de control al Congrés dels Diputats. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que l’independentisme només pot oferir als ciutadans quatre anys de “més del mateix”, mentre que el candidat del PSC, Salvador Illa, encarna la possibilitat de “deixar enrere la confrontació” i “passar pàgina” per “mirar el futur“.

11:36
   

Vox amenaça amb “replicar l’efecte Andalusia” a Catalunya

Vox confia entrar “amb força” al Parlament i amenaça amb “replicar l’efecte Andalusia” per condicionar un govern amb PPC i Cs i fer fora els “separatistes”. “Ningú donava un duro per desallotjar el PSOE a Andalusia després de 40 anys i Vox va ser determinant per fer-ho”, ha dit el candidat del partit a la Generalitat, Ignacio Garriga. 

En una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’, Garriga també ha negat que Vox inciti a l’odi malgrat que alguns membres del seu partit hagin estat investigats per la justícia per aquest delicte i malgrat el seu discurs constant contra la immigració o l’islam.

11:27
   

Illa demana explicacions a Borràs per la seva imputació

El presidenciable socialista, Salvador Illa, creu que la candidata de JxC, Laura Borràs, haurà de donar explicacions sobre la seva situació judicial, ja que està investigada pel Tribunal Suprem per un presumpte de cas de prevaricació, malversació, frau i falsedat documental quan era directora de l’Institut de les Lletres Catalanes. “No tot són conxorxes. No hi ha conxorxes”, ha valorat Illa, en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press. Sobre si una persona investigada per la justícia pot ser investida com a presidenta, Illa ha dit que a JxC “sabran, ells l’han presentada”.

11:14
   

Borràs, sobre Sabater: “Ella mateixa ha estat imputada”

La candidata de JxC al 14-F, Laura Borràs, ha preguntat a la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, si deixarà de ser candidata en haver declarat com a acusada de prevaricació. En una entrevista aquest dimecres a Ràdio 4, Borràs ha reblat així les paraules de Sabater, que ahir va advertir també a RTVE que si la candidata de Junts continuava imputada pel Suprem era “evident” que la CUP no li podria donar suport en una investidura. 

Borràs ha reconegut que li “dol” la posició dels anticapitalistes, tot i que després van rectificar. 

11:05
   

Illa vol “construir Catalunya des de Madrid”

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha afirmat que vol “liderar” la reforma del finançament autonòmic des de Catalunya, i que serà “assidu visitant les dependències del Govern espanyol” per negociar acords del país. En un esmorzar informatiu d’Europa Press, ha defensat “construir Catalunya des de Madrid”. 

D’altra banda, Illa vol “reorientar” les delegacions de la Generalitat a l’exterior a la promoció econòmica i cultural de Catalunya i no a la “propaganda independentista”.

10:51
   

Puigdemont assegura que només JxC traurà l’Estat de la “ganduleria”

La candidata de JxC, Laura Borràs, serà a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ i l’entrevistarà Laura Rosel. El president del partit, Carles Puigdemont, assegura que només una victòria de Junts per Catalunya traurà l’Estat de la “ganduleria”. Borràs preguntarà avui al nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, com resoldrà “els incompliments de l’Estat amb Catalunya”.

10:36
   

Fernández (PP) rebutja Illa i vol un candidat de consens per a un govern constitucionalista

El PP celebrarà un acte telemàtic aquest dimecres a les 13 h amb la portaveu del partit al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, que donarà suport al candidat a la presidència, Alejandro Fernández. Ahir, el cap de llista dels populars va rebutjar el candidat del PSC, Salvador Illa, però va assegurar que vol un “candidat de consens” per a un govern constitucionalista. 

10:10
   

La CUP es compromet a crear una empresa d’energia pública

La CUP farà un acte de campanya aquest dimecres a les 19 h a Sabadell amb la intervenció del número dos de la llista, Carles Riera. Ahir, els cupaires van centrar-se a parlar sobre la necessitat que l’energia i altres subministraments passin a ser de control públic. El cap de llista de Girona, Dani Cornellà, es va comprometre a crear una empresa energètica pública a Catalunya.

09:48
   

Els comuns carreguen contra un govern “amb Laura Borràs imputada per corrupció”

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, visita aquest dimecres Badalona, on atendrà els mitjans. En un acte a Terrassa centrat en educació, els comuns van cridar a escollir entre “un govern amb JxC i Laura Borràs imputada per corrupció” o un executiu “amb l’educació al centre. El diputat al Congrés Joan Mena va comparar Borràs amb el youtuber El Rubius.

09:25
   

Illa (PSC): “La meva pàtria són uns serveis públics forts”

El candidat del PSC, Salvador Illa, rep aquest dimecres la visita del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Tots dos conversaran en una trobada a les 12 h al Casal Socialista Joan Reventós. Ahir, el cap de llista va apostar per la creació de 10.000 places en residències de gent gran i centres de dia i va assegurar que la seva “pàtria” són uns serveis públics “forts”

08:51
   

El PDeCAT recorre a “referents” de Convergència per reivindicar el seu llegat

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacon, participa en una roda de premsa a l’Agència EFE. El PDeCAT ha reivindicat el seu llegat en un acte amb antics dirigents de Convergència, com l’exalcalde de Tortosa i exdiputat Marià Curto o l’exconseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Jordi Ciuraneta.

08:39
   

Aragonès vol reproduir a la Generalitat el pacte a quatre de Tarragona

El candidat d’ERC, Pere Aragonès, participa aquest dimecres en el Fòrum Europa – Tribuna Catalunya. El presidenciable republicà es mostra convençut que cal reproduir a la Generalitat el pacte a quatre de Tarragona. Hi governen ERC i En Comú Podem amb el suport de JxC i la CUP. Aragonès acusa Salvador Illa de ser “la nova Inés Arrimadas del 2021”.

08:15
   

Cs presenta un model d’ajudes a autònoms

El candidat taronja, Carlos Carrizosa, ha acusat el govern de la Generalitat de no preocupar-se “pels problemes de veritat”. En aquest sentit, el candidat s’ha referit als autònoms o als petits empresaris, que “ho estan passant malament per culpa de la pandèmia”. Carrizosa ha presentat un paquet de mesures per ajudar-los a superar les pèrdues econòmiques de la pandèmia. 

07:53
   

365 punts de votació a Barcelona

Les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F estaran marcades per la pandèmia de coronavirus. Per això, es prendran mesures excepcionals. Per exemple, s’ampliarà el nombre de col·legis electorals i meses on anar a votar. A Barcelona, s’obriran 365 punts de votació, 101 més que en les eleccions del 21 de desembre del 2017.

07:35
   

Correus obre a la tarda per l’elevada demanda de vot per correu

Aquest dimecres les oficines de Correus tornaran a obrir en horari de tarda. L’empresa ha decidit reforçar el servei i, des d’ahir, obre també a les tardes per poder donar resposta a l’elevada demanda de vot per correu. 

Fins a aquest dilluns, s’han rebut 183.000 sol·licituds, que suposen un 180 % més que a les eleccions autonòmiques del 2017. Segons dades de la Generalitat, aquestes 183.000 sol·licituds representen el màxim absolut de vot per correu en unes eleccions a Catalunya, i superen les 170.000 sol·licituds de les eleccions generals del 2016. El termini per votar per correu acabarà aquest divendres.

07:25
   

Arrenca la sisena jornada de campanya electoral

La campanya electoral inicia el sisè dia amb l’agenda dels diferents partits farcida d’actes. Els comicis se celebraran el 14 de febrer en plena pandèmia i el govern ja ha assegurat que les restriccions anticovid no afectaran el dret a vot. La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha dit que tothom podrà anar a votar allà on està empadronat, encara que el 14 de febrer continuï en vigor el confinament municipal. Per tant, els ciutadans que estiguin empadronats en un municipi diferent del de residència podran sortir-ne per votar al seu col·legi electoral. La consellera de la Presidència recorda que el dret a vot és un dret fonamental i que, per tant, s’ha de poder garantir.