El Govern espanyol ha acabat rectificant i permetrà que els menors de 14 anys puguin sortir també a fer passejos, una possibilitat que el mateix executiu de Pedro Sánchez no preveia hores abans, en el moment de presentar la fórmula aprovada en Consell de Ministres per deixar sortir els nens a partir del dia 27 d’abril. Aleshores, la consigna era clara: en arribar a un mes i mig de confinament pel coronavirus, només se’ls permetia sortir per acompanyar els adults quan anessin a comprar al supermercat, a la farmàcia, a l’estanc o al banc i, en canvi, es descartava la possibilitat de passejar a prop de casa. Un criteri inicial que diverses personalitats havien criticat públicament.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per exemple, havia reivindicat la necessitat que els nens poguessin “sortir per respirar a l’aire lliure i no per consumir en espais tancats”. En una piulada a Twitter, Colau ja deia que confiava “en el sentit comú” del Govern espanyol, al qual havia demanat que aclarís l’anunci d’aquest dimarts, tal com ha acabat passant. L’alcaldessa considera que “és millor anar a fer un passeig a prop de casa que no anar al supermercat o al banc”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, havia qualificat d’“absurd” el manament de l’executiu espanyol, de la mateixa manera que la consellera de Salut, Alba Vergés, havia advertit que la mesura anunciada aquest dimarts al matí només serviria per posar “més gent i tensió” als establiments. En la seva piulada, Vergés ha recordat que el govern català havia demanat que es deixessin sortir els infants “per poder caminar”.

El president del Partit Popular de Catalunya, Alejandro Fernández, hi havia posat una dosi d’ironia. “Gairebé seria millor que governessin els nens i permetre a Sánchez i Iglesias fer passejos breus acompanyats d’algun adult”, havia publicat a Twitter.

Mentrestant, el president del Grup Parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, havia recomanat als pares i mares que fessin cas del govern català i no de l’espanyol i sortissin a passejar amb els fills als voltants de casa. En una entrevista a Ràdio 4, Sabrià els havia dit que “no pateixin perquè no es trobaran cap guàrdia civil multant els seus fills”.

Les crítiques també havien arribat des de la política espanyola. El president del Partit Popular, Pablo Casado, havia reclamat que les criatures poguessin sortir “però no per anar amb els seus pares a establiments concorreguts i amb risc de contagi“.

En un sentit similar, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, havia anunciat la presentació d’una esmena a la pròrroga de l’estat d’alarma i havia proposat que es permetés als infants “fer passejos limitats, a l’aire lliure i al voltant del domicili”.

Arrimadas s’havia referit als supermercats com a “possibles llocs de contagi” i havia reclamat al Govern que corregís, alhora que l’acusava d’improvisar i emprendre mesures “sense consens”.

Les xarxes socials també s’havien omplert de missatges amb l’etiqueta #NiñosEnLaCalleYa.