Amb la mirada posada en una represa gradual a la normalitat durant les pròximes setmanes, el govern municipal ja treballa en 40 plans de desconfinament per a espais com escoles bressol, centres cívics o bliblioteques municipals. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona “s’ha anticipat” en espera dels decrets de desconfinament que han d’arribar de l’Estat i la Generalitat, tot i que no ha concretat cap mesura malgrat les peticions insistents d’alguns grups de l’oposició.

En la comissió conjunta d’aquest dimecres, Tarafa ha explicat que aquests 40 plans tenen en compte “tres o quatre escenaris previstos” segons les mesures que acabin dictant les altres administracions. L’executiu d’Ada Colau demana a l’Estat i la Generalitat que donin “instruccions molt clares” de com s’ha de fer aquest desconfinament, tenint en compte, per exemple, les limitacions d’aforament en espais determinats de la ciutat.

L’oposició demana celeritat i mascaretes per a tothom

El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha demanat al govern ser “més proactiu” i tenir una actitud “més implicada i responsable”. El republicà ha destacat la gestió de la Generalitat, que “no es limita a esperar” a l’hora d’actuar en aquesta crisi. La regidora Tarafa ha respost a Maragall demanant-li evitar “picabaralles” entre administracions.

Des de Junts per Catalunya han recordat que la competència exclusiva per ordenar el desconfinament és de l’Estat. El regidor del grup Jordi Martí ha demanat a l’executiu de Pedro Sánchez el retorn de les competències a la Generalitat perquè aquesta “pugui exercir el seu poder” de cara al desconfinament progressiu. Ciutadans ha lamentat les declaracions dels grups independentistes i ha lamentat la gestió del govern català, que “no ofereix respiradors a partir de determinada edat”.

L’oposició també ha destacat que les mascaretes seran imprescindibles per a la desescalada i per això demanen garantir-ne l’accés a tots els barcelonins. Eva Parera (BCN Canvi) ha proposat elaborar un pla municipal d’abastiment de mascaretes i detectar en quins barris hi ha més dificultat per adquirir-les. Per la seva banda, Josep Bou (PP) ha demanat incrementar els intervals de pas del transport públic per evitar-hi aglomeracions.