Segueix minut a minut tot el que passa a la Diada 2020, amb un matí d’ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, a la ronda de Sant Pere de Barcelona.

14:04
   

Arran celebra un acte reivindicatiu al centre de la ciutat

Arran ha començat la Diada al carrer de Ferran amb un acte d’homenatge a Gustau Muñoz , mort l’11 de setembre de 1978 a mans de la policia, que ara investiga la justícia argentina. Després ha fet una manifestació pel centre de la ciutat, mantenint les distàncies i amb mascaretes, que ha recorregut la via Laietana fins a arribar al passeig del Born, on s’han cremat fotografies de la família reial.

13:28
   

Homenatge a l’expresident xilè Salvador Allende al Carmel

El barri del Carmel ha tornat a retre un homenatge a l’expresident xilè Salvador Allende  a la plaça que precisament porta el seu nom. Allende va morir l’11 de setembre del 1973, el mateix dia del cop d’Estat encapçalat per Augusto Pinochet. A l’acte hi han assistit el conseller d’Exteriors, Bernat Solé, i el diputat al Congrés d’En Comú Podem Gerardo Pisarello. 

13:14
   

Iglesias diu que la Diada és una oportunitat per recordar Companys

El vicepresident segon del Govern espanyol, Pablo Iglesias, ha publicat un tuit en què afirma que la Diada és un “patrimoni democràtic” de tots i també una oportunitat per “recordar el president Companys, referència de la justícia social i la fraternitat republicana”. Per això, diu, Companys va ser assassinat pel feixisme.

12:48
   

El Tribunal Constitucional confirma l’ordre de detenció de Puigdemont

El Ple del Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat denegar la suspensió de les ordres de detenció i ingrés a presó de l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller de Salut Toni Comín, dictades pel Tribunal Suprem, tot i la seva immunitat com a eurodiputats.

L’escrit explica que la suspensió sol·licitada pels líders independentistes suposaria una “pertorbació de la funció jurisdiccional” i una ingerència en les decisions adoptades per la jurisdicció ordinària. Les defenses de Puigdemont i Comín havien recorregut al Tribunal Constitucional contra la interlocutòria del Tribunal Suprem del 5 de novembre del 2019 

12:33
   

Òmnium reivindica les 2.850 persones represaliades per l’Estat

Òmnium Cultural ha celebrat un acte reivindicatiu a l’Arc de Triomf, on ha situat 2.850 cadires buides, una per cada una de les persones represaliades per l’Estat espanyol durant els darrers tres anys. El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha reclamat l’amnistia per als presos polítics i els exiliats. “O amnistia o amnistia”, ha reclamat Mauri a l’executiu de Pedro Sánchez, que també ha exigit el dret a l’autoderminació.

Durant l’acte, personalitats i familiars dels represaliats han anat col·locant els seus noms a les cadires buides per reivindicar-los.

12:03
   

Homenatge al Poble-sec als herois del setge del 1714

La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec ha celebrat un any més una ofrena floral als herois del setge del 1714, justament a la plaça d’aquest barri que porta en el nom. Durant aquest homenatge a la plaça del Setge s’ha fet un recital de poesia i s’ha cantat ‘Els segadors’.

11:48
   

Tots els partits fan l’ofrena a Rafael Casanova, excepte Cs, PP i la CUP

Tots els partis amb respresentació al Parlament han participat en la tradicional ofrena floral, excepte Cs, el PP i la CUP. La vicepresidenta de JxC i portaveu del grup municipal a l’Ajuntament, Elsa Artadi, ha demanat als independentistes “propostes concretes” i poder superar l’etapa de retrets i desavinences. La portaveu nacional d’ERC, Marta Vilalta, vol que la Diada sigui un “punt d’inflexió” per culminar la independència a través d’un altre referèndum.

Els comuns han aprofitat l’ofrena per reivindicar una “alternativa republicana” davant del “pitjor govern en el pitjor moment possible”. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha celebrat que el Govern espanyol treballi per fer net del franquisme a les institucions.

Ciutadans ha optat per no anar a l’ofrena i el seu líder, Carlos Carrizosa, ha difós un vídeo en què reivindica una Diada “per a tots els catalans”. També ha acusat el govern de fer “un focus de problemes enmig dels contagis” de covid-19 i ha enviat un missatge de suport als catalans que, diu, viuen avui amb preocupació les concentracions que hi ha convocades.

Per la seva banda, el PPC ha reclamat que es convoquin eleccions tan aviat com la situació de la covid ho permeti.

11:22
   

Paluzie garanteix que les manifestacions seran segures

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha assegurat que l’independentisme es mobilitzarà aquesta Diada amb “mesures de seguretat sanitàries màximes”. Paluzie, que ha encapçalat l’ofrena de l’entitat al monument de Rafael Casanova, recorda que les protestes seran estàtiques i amb distància i que se n’assegurarà el control d’accessos.
“El dret a manifestació no pot ser l’únic dret al qual hàgim de renunciar en aquesta crisi”, ha criticat, i ha apel·lat a demostrar que es poden fer mobilitzacions “adaptades a la covid-19”.

11:16
   

Calvo critica els “escarafalls” de Torra en el missatge de la Diada

(ACN) La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, ha criticat els “escarafalls” del president de la Generalitat, Quim Torra, que en el missatge institucional de la Diada va demanar al rei Felip VI i al president espanyol, Pedro Sánchez, que demanin perdó per l’afusellament del president Companys.

En una entrevista a Canal Sur Radio, Calvo ha afirmat que “en democràcia no es resolen les coses així, perquè això no serveix de res”.  “En democràcia es resolen les coses amb la llei que portaré al Consell de Ministres dimarts, en què considerarem nuls els judicis i sentències sense garanties juridicoprocessals”. “Això és seriós i propi d’una democràcia, i l’altra cosa són escarafalls”, ha conclòs.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha defensat la nova llei de memòria del Govern espanyol com el “gran homenatge” que l’Estat farà a l’expresident Lluís Companys. 

11:04
   

Una Diada atípica als carrers de la ciutat

La crisi sanitària provocada per la covid està fent que l’ambient d’aquesta Diada sigui absolutament atípic als carrers. La poca gent que passeja aquest matí per la ciutat assegura que ho està celebrant de forma tranquil·la, amb la senyera al balcó i amb símbols identitaris a la roba. Alguns també es mostren recelosos de participar en els pocs actes que hi ha programats aquest divendres per la por al contagi.

A la Rambla del Poblenou, on no s’hi han cancel·lat les festes majors, l’ambient era més propi d’un dissabte que d’un 11 de setembre

10:51
   

Posen una bandera espanyola al monument de Rafael Casanova

Durant l’ofrena al monument de Rafael Casanova s’ha produït un moment de tensió quan una de les persones que es trobaven entre el públic ha intentat col·locar una bandera espanyola als peus de l’estàtua. La bandera l’ha posada el periodista Cake Minuesa, d’OK Diario, que ha estat escridassat per part del públic i que els Mossos han fet marxar. Finalment, una altra dona s’ha endut la bandera espanyola del lloc sense que s’hagin produït més incidents.

10:35
   

Un detingut pels Mossos a l’Arc de Triomf

(ACN) Els Mossos d’Esquadra han detingut una persona aquest divendres a l’Arc de Triomf acusat de resistència i desobediència. Segons ha informat la policia catalana, l’arrestat estava fent unes pintades i s’ha resistit a identificar-se als agents. En canvi, l’organització Endavant ha denunciat a través del seu compte de Twitter que el motiu de la detenció ha estat penjar una pancarta i s’ha preguntat si la llibertat d’expressió és “només per a uns”. El col·lectiu han afegit que els Mossos els han comunicat que no passarà aquest divendres a disposició judicial i ha reclamat la “llibertat immediata” de la persona arrestada.

10:20
   

Òmnium Cultural s’acompanya de músics que interpreten ‘Els segadors’

Totes les ofrenes florals d’aquest any s’han fet en silenci, sense l’orquestra que habitualment interpreta l’himne nacional de Catalunya. Únicament Òmnium Cultural ha fet l’ofrena amb música. La delegació encapçalada pel vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, i representants d’Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear, ha fet l’ofrena acompanyada d’uns músics que han interpretat ‘La Balanguera’, ‘La Muixeranga’ i ‘Els segadors’.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha demanat al Govern espanyol que si vol una solució política permeti el dret a l’autodeterminació i dugui a terme una amnistia. També ha recordat que aquesta és la tercera Diada consecutiva amb el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, a la presó.

10:04
   

Colau demana als barcelonins que aprofitin la Diada per cuidar-se

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha encapçalat la delegació de l’Ajuntament de Barcelona durant l’ofrena al monument de Rafael Casanova. L’acompanyaven la tinent d’alcalde del PSC Laia Bonet; el líder d’ERC, Ernest Maragall; la regidora de JxC Elsa Artadi; la de Barcelona pel Canvi Eva Parera, i el líder del PP, Josep Bou. L’únic partit amb representació al consistori que no ha participat en l’ofrena ha estat Ciutadans, com tampoc no ho va fer l’any passat. 

Colau ha demanat als barcelonins que converteixin la Diada en una “oportunitat per estar amb la gent més propera” i per cuidar-se. “Vénen mesos difícils”, ha advertit l’alcaldessa i ha instat els ciutadans a aprofitar la jornada per “agafar forces”.

09:55
   

Ofrena floral a Rafael Casanova en format reduït

La tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova té un format molt més reduït i sobri que en edicions anteriors, per les mesures sanitàries de la covid. La primera ofrena l’ha feta una petita delegació del govern encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del govern, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. En aquesta ocasió no hi ha, com és habitual, ni la formació de la Guàrdia d’Honor dels Mossos d’Esquadra, ni tampoc s’interpreta ‘Els segadors’ durant cada ofrena. 

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha reclamat una “resposta política” que inclogui l’amnistia i l’autodeterminació, i posi fi a la “repressió”. També ha demanat precaució als ciutadans, a les portes de l’inici escolar, i ha reclamat reduir l’activitat social.

Un cop acabada l’ofrena del govern ha estat el torn del president del Parlament, Roger Torrent, i dels membres de la Mesa.