El president de la Generalitat, Quim Torra, en el seu missatge institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya 2020, ha fet una crida a la ciutadania a persistir “en aquesta voluntat democràtica per la llibertat fins a aconseguir la plenitud nacional del nostre país, la independència”.

El cap de l’executiu català s’ha mostrat convençut que “tindrem allò que nosaltres sapiguem guanyar. La salut col·lectiva en temps de pandèmia, la llibertat en temps de repressió”, ha dit parafrasejant Pompeu Fabra. També ha exigit al Govern espanyol un acte per disculpar-se per l’afusellament del president Companys coincidint amb el 80è aniversari de la seva mort.

Un 11 de setembre marcat per la covid-19

El president de la Generalitat demana als catalans i catalanes “un darrer esforç solidari” per combatre la covid-19 i mostra “confiança absoluta que ens en sortirem i serem més forts per a un món incert i poc previsible”. També ha advertit que caldrà estar més atents que mai per aconseguir que l’inici de curs sigui “una història d’èxit”.

Ha reconegut que cal encarar “temps de grans esforços i sacrificis” i ha demanat responsabilitat a la ciutadania i que se segueixin les mesures sanitàries: mascareta, distància i higiene.

80 anys de l’afusellament de Companys

Des del Saló dels Diputats de la Generalitat, on ha fet la seva intervenció, el cap del govern ha denunciat que 80 anys després de l’afusellament del president Lluís Companys “Espanya no ha assumit la seva responsabilitat”. Per això ha reclamat a l’executiu de Pedro Sánchez un acte solemne en el qual el cap d’estat i el cap de govern, públicament, demanin disculpes per la persecució, detenció i afusellament de Companys, així com pels milers de catalans morts a l’exili, als camps nazis de concentració o a les presons catalanes”.

El president ha assenyalat que els governs de països com Alemanya i França han assumit la seva responsabilitat en la detenció i deportació del president català. Torra ha lamentat que l’Estat no ha fet cap gest perquè no ha anul·lat el judici. Malgrat això, el Consell de Ministres va aprovar el 2018 una declaració de reparació a Lluís Companys.

En aquest sentit, ha recordat que l’any 2017 el Parlament ja va anul·lar aquell consell de guerra, amb els més de 66.000 catalans que també hi van ser jutjats.

El camí cap a la independència

Torra ha insistit que “els presos polítics i els exiliats pateixen encara avui una persecució política pròpia d’un estat autoritari i venjatiu”. També ha afirmat que la història del poble català “només s’explica en termes de l’aspiració per recobrar la seva llibertat”. Per això, ha dit que “és un combat persistent per l’esperança”, com ho ha estat també pels catalans d’ençà del referèndum de l’1 d’octubre “davant tota la repressió que ha descarregat l’Estat espanyol”.

També ha reiterat que el camí cap a la independència el “farem amb l’esperit inclusiu i emprenedor que ens caracteritza”, i amb un objectiu: “Una vida millor per als set milions i mig de catalans i catalanes”.