La Comissió de Govern ha aprovat aquest dijous una modificació del Pla General Metropolità (PGM) a la Vila de Gràcia que protegeix 15 edificis afectats per la prolongació de la rambla de Prat. A més, amb l’operació es reserven tres solars per fer-hi 30 habitatges públics i se’n reserva un altre per a equipament amb l’opció de fer-hi 35 habitatges dotacionals.

El Pla General Metropolità del 1976 preveia allargar la rambla de Prat entre Gran de Gràcia i Torrent de l’Olla. La modificació protegeix 15 edificis amb 91 habitatges afectats per aquesta operació urbanística, que no es farà. La prolongació de la rambla de Prat es va dissenyar per facilitar la connexió transversal a Gràcia, però el govern municipal considera que ja no és necessària i que cal preservar els habitatges actuals.

Pla General rambla Prat

On es faran els habitatges?

La modificació del PGM reserva tres solars per a habitatge públic (de color lila al mapa). Un és al número 14 del carrer de Jaén, on es faran vuit pisos. A la plaça d’Anna Frank es construiran 13 habitatges i s’ampliarà la zona verda. El tercer solar és al carrer de l’Àngel, on es preveuen nou pisos. A més, s’ha reservat com a equipament el solar del carrer de Jaén, 18-20, on es podran fer 35 habitatges dotacionals (de color blau al centre del mapa).

Se salven el plataner i el taller Vallmitjana

Ja fa temps que aquesta operació urbanística va posar en alerta els veïns de la zona, que es van mobilitzar per salvar un interior d’illa al carrer de l’Àngel i protegir el plataner que hi ha com a pulmó verd del barri. L’arbre se salvarà perquè l’edifici d’habitatges serà més petit del previst inicialment. Des de la plataforma Salvem l’Interior d’Illa, però, Jordi Bonet ha dit que “l’arbre continua en risc perquè les arrels estan a tocar de la paret”.

plataner interior illa Gràcia

Els veïns també van reclamar la protecció del taller Vallmitjana, al número 4 del carrer d’Astúries. L’edifici estava afectat per l’obertura del carrer de l’Àngel, que ara és un cul-de-sac. Finalment es mantindrà i s’inclourà en el Pla especial de protecció de patrimoni de la Vila de Gràcia. Una part de la planta pis quedarà com a equipament de taller cultural, i la planta baixa serà un pas per a vianants per connectar els carrers d’Astúries i de l’Àngel.

Aquesta solució tampoc no convenç la plataforma veïnal, que considera que es destrueix l’antic taller. “No s’ha respectat cap dels punts que havíem demanat”, assegura Bonet. El govern municipal ha pactat la modificació del PGM amb Esquerra Republicana. L’expedient es debatrà en la propera Comissió d’Urbanisme a l’Ajuntament i haurà de rebre el vistiplau del Plenari.