Ofrena floral tomba Francesc Macià 2022

(ACN/Redacció) Com cada 25 de desembre, partits polítics i institucions catalanes s’han desplaçat aquest diumenge fins al cementiri de Montjuïc per fer la tradicional ofrena floral a la tomba de Francesc Macià. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encapçalat l’homenatge, que aquest any commemora el 89è aniversari de Macià.

L’acte ha estat marcat per les reaccions crítiques al discurs de Nadal del rei Felip VI. El president del govern català ha asegurat que les paraules del monarca no han aportat cap novetat i ha reivindicat “els valors republicans”.

Aragonès: “La monarquia no es cap exemple de rectitud”

Aragonès ha assegurat que “la monarquia no és cap exemple de rectitud ni d’integritat institucional, ni tampoc l’arquitectura institucional del règim del 78″. En aquest sentit, el president constata que treballen més que mai per tenir institucions al servei de tota la ciutadania i que des de la Generalitat, “també republicana” se senten “continuadors” de l’obra iniciada per Macià.

Aragonès ha posat d’exemple la seva figura pel seu compromís amb les classes socials, la justícia i la llibertat Catalunya, que considera que “van marcar la seva trajectòria”. També ha dit que Macià encarna el valor de les institucions del país com a “responsables de transmetre voluntat d’autogovern i sobirania” i creu que és gràcies al seu “compromís” que avui existeix la Generalitat.

Vergés s’encomana a Macià per fer del Parlament un “bastió de drets i llibertats”

La vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya en funcions de presidenta, Alba Vergés, s’ha encomanat a la figura del president Macià per seguir fent de la cambra catalana un “bastió de drets i llibertats”.

Vergés també ha fet seves les paraules de Macià, quan desitjava una Catalunya “sobiranament lliure, econòmicament pròspera i socialment justa”.

Borràs apel·la a Macià davant d’una Espanya que “menysté, retalla i trepitja”

La líder de Junts per Catalunya (JxCat) ha assegurat que Macià “ens interpel·la perquè és un president que va lluitar per defensar els drets de Catalunya i es va trobar amb una Espanya “que menysté, retalla i trepitja els drets dels catalans”.

Òmnium diu que la república catalana és “més necessària que mai”

Òmnium Cultural ha defensat que la república catalana és més “més necessària que mai” després del discurs del monarca. La vicepresidenta de l’entitat, Marina Gay, ha lamentat que no hagi tornat a demanar “perdó” per la repressió de l’1 d’Octubre i ha reivindicat la figura del president Francesc Macià. “La seva contribució en la política i en la construcció del nostre país i ens fa refermar en les nostres conviccions i en els nostres objectius polítics per aconseguir una república catalana perquè el nostre país que sigui lliure i just”, ha dit.