Tots els grups de l’oposició i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, han esbroncat el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni per la implantació de la recollida porta a porta a Sant Andreu. Ho han fet a la Comissió d’Ecologia i Urbanisme, que ha aprovat una proposta d’ERC perquè l’Ajuntament de Barcelona introdueixi millores al porta a porta; ha rebut el sí de tots els grups, menys Cs, que s’ha abstingut. No s’ha aprovat, però, una altra proposta del PP per tornar temporalment a la recollida amb contenidors habituals.

Els republicans han demanat, entre d’altres, que el govern Colau redobli el diàleg amb els veïns de Sant Andreu i demostrar-los que es poden fer les millores necessàries per evitar deficiències: “Calen mà esquerra, empatia, confiança i consens, perquè encara hi ha dubtes, incògnites i por”, ha dit Max Zañartu (ERC). Francina Vila (Junts) també ha carregat contra el govern municipal per no haver implantat el porta a porta de forma consensuada: “Escoltin els veïns i rectifiquin, posin millores sobre la taula amb consens. Si no, fan un flac favor”, ha dit.

Celestino Corbacho (Cs) ha lamentat la “falta de sensibilitat del govern” en haver “imposat” el nou sistema de recollida, i ha avisat que “enlloc no està escrit que el vell sistema no pugui coexistir amb el nou per crear consciència” i corregir els defectes del porta a porta. En un sentit similar s’ha expressat Óscar Ramírez (PP), que ha demanat “solucions de forma immediata” per evitar que la situació “sigui encara pitjor” quan s’estengui a la resta de Sant Andreu (a la fase 2 del desplegament del porta a porta). Manuel Valls (BCN Canvi) ha reblat que el canvi de model “no es pot fer a correcuita” i per això ha dit: “Ens sembla assenyat posar el fre i fer els canvis necessaris“. Marilén Barceló ha lamentat la “improvisació” del govern.

Badia admet que “cal seguir treballant millores”

Per la seva banda, el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha defensat els bons resultats del porta a porta en la tercera setmana de la seva aplicació: hi ha un 79 % de participació i el grau de reciclatge se situa al 76 % (mentre que era un 65 % la primera setmana). Tot i així, Badia sí que ha admès “coses a millorar”, en bona part referents a la informació dels veïns de Sant Andreu.

Davant de les crítiques dels veïns, Badia també ha reconegut que “el sistema no està sent prou còmode per a tothom” i ha apuntat que a la tardor l’Ajuntament introduirà camions de recollida nous a Sant Andreu perquè facin menys soroll i puguin maniobrar millor per les noves rutes per les quals transiten. Eloi Badia ha sentenciat que entoma els propers mesos de porta a porta amb “il·lusió pel projecte i austeritat perquè calen millores”, i ha assegurat que el model “ha de formar part del futur de Barcelona”.