Els dies previs de l’aplicació de l’article 155 i el funcionament de les institucions catalanes durant els set mesos sense govern, explicats des de dins. Això és el que el periodista i escriptor Joan Martínez Vergel —que va ser assessor del Departament de la Presidència durant el govern Puigdemont— fa en el seu llibre ‘El 155: tot allò que no te n’han explicat’. Un document que recull el testimoni de 26 alts càrrecs de les institucions catalanes i que reflecteix com l’article 155 “era constitucional, però la manera com es va aplicar, no”, segons l’autor. Martínez Vergel recopila en el llibre el testimoni de secretaris generals de departaments de la Generalitat, directors de gabinet, del CatSalut, del CTTI, del CESICAT, directius dels mitjans de comunicació públics i treballadors del col·lectiu ServidorsCAT i un mosso d’esquadra, entre d’altres. També alguns testimonis hi han ofert el seu testimoni de manera anònima, per por de represàlies.

Martínez Vergel explica com l’article 155 es va incloure en la Constitució “per fer que una administració regional complís amb la legalitat vigent”, però que “en cap cas no incloïa la possibilitat de fer cessar un govern sencer i més de 200 alts càrrecs” ni tampoc l’obligació de convocar eleccions abans de tres mesos. “Són aspectes que es van presentar en la redacció de l’article 155 en la Constitució, però que en van quedar fora”, assegura l’escriptor.

Reunió a palau abans de la destitució

Martínez Vergel explica en el llibre com el 21 d’octubre el conseller de la Presidència, Jordi Turull, va reunir alguns càrrecs de confiança al Palau de la Generalitat i els va fer saber que serien destituïts automàticament si s’aplicava el 155. Eren els dies posteriors als escorcolls en departaments de la Generalitat i en què un helicòpter de la policia espanyola sobrevolava habitualment el Pati dels Tarongers i altres punts de Barcelona. Els dies en què, segons l’autor, es va estendre pel Palau de la Generalitat “una sensació de persecució permanent, d’estar sent espiats a tothora” tant en hores de feina com en la vida privada.

En el moment de la reunió “en cap moment no es va plantejar que féssim un boicot o que desobeíssim, més aviat al contrari”, assegura Martínez Vergel, que recorda com el dilluns 30 d’octubre, el primer dia del 155, va anar al seu despatx a recollir les pertinences i es va haver d’acreditar per accedir-hi perquè “ja havien desactivat la petjada digital que ens servia per entrar com a treballadors de la Generalitat.”

“Agafi paper i bolígraf i apunti el que farà a partir d’ara, amb el 155”

El llibre va néixer arran d’una conversa amb l’aleshores directora general de Relacions Exteriors, Marina Falcó, que el dilluns 30 d’octubre va rebre una trucada del Ministeri d’Exteriors en què se li va dir: “Agafi paper i bolígraf i apunti el que haurà de fer a partir d’ara, amb el 155”. L’autor assegura que els secretaris generals es van conjurar perquè els efectes del 155 tinguessin poca visibilitat pública, de manera que fos més fàcil recuperar la normalitat un cop tornés la gestió de les institucions al govern de Catalunya.

Joan Martínez Vergel també explica que l’actuació més contundent del 155 va ser als departaments d’Exteriors (tancament del Diplocat), Ensenyament (la voluntat per posar la casella del castellà en la preinscripció escolar) i als Mossos d’Esquadra (que volien intervenir, diu l’autor, després de l’èxit en la desarticulació de la cèl·lula terrorista del 17 d’agost).

L’autor del llibre ‘El 155: tot allò que no te n’han explicat’ adverteix que el Govern espanyol “ara sap com funciona tot a la Generalitat: qui mana i qui no mana, què es fa, com es fa i per què es fa”, i creu que “si es torna a aplicar el 155, aquest cop no tindran cap contemplació per enderrocar l’edifici sencer”.