La sessió al Senat ha començat a les 10 del matí amb la intervenció del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha defensat davant del ple del Senat les mesures que el govern espanyol ha proposat per aplicar l’article 155 de la Constitució que preveu la suspensió de l’autonomia. El president espanyol ha defensat que s’imposi la llei “no contra Catalunya, sinó per impedir que s’abusi de Catalunya”. L’aplicació del 155 ha rebut el suport de Ciutadans i també del PSOE que, després de veure la iniciativa parlamentària registrada per Junts pel Sí, ha decidit retirar l’esmena que demanava la seva suspensió si Puigdemont convocava eleccions autonòmiques.

Rajoy ha estat rebut amb un llarg aplaudiment per part dels senadors del PP a la seva arribada a la sala de plens del Senat. Aplaudiments, molt criticats per la gravetat del moment, i que després s’han repetit quan ha acabat la seva intervenció. El president del govern espanyol ha explicat que, en la seva opinió, “no hi ha alternativa” a l’aplicació de 155 i que l’única cosa que es pot fer i que s’ha de fer és “recórrer a la llei per fer complir la llei”.

Per Rajoy l’únic responsable de la situació actual és Carles Puigdemont de qui ha afirmat que és “ell i només ell” qui ha triat aquest camí de l’aplicació de l’article 155.  El cap de l’executiu ha criticat que Carles Puigdemont no hagi volgut comparèixer al Senat. “Jo hagués vingut a defensar les meves posicions”, ha afirmat, “encara que estigués en immensa minoria”. Per Rajoy el que es debat al Senat és si ha arribat el moment d’imposar la llei “no contra Catalunya sinó per impedir que s’abusi de “Catalunya” i per consolidar l’autonomia i protegir els drets i llibertats.

El PSOE retira l’esmena per paralitzar el 155 si Puigdemont convocava eleccions

El portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, ha anunciat que retiraven l’esmena que havien presentat per paralitzar l’aplicació de les mesures del 155 en cas que Puigdemont convoqués eleccions autonòmiques. Gil, que en una primera intervenció havia demanat a Rajoy que donés “una oportunitat” al diàleg, ha explicat després que retirava l’esmena després de veure com Junts pel Sí havia registrat al Parlament una iniciativa on proposava la construcció d’una “república catalana com a estat independent i sobirà”.

Des de Ciutadans el senador Francisco Javier Alegre, ha dit que durant 11 anys han denunciat en solitari la “fractura social” que existeix a Catalunya. Alegre ha justificat que “quan un govern es declara en rebelió, el govern de la nació té l’obligació d’actuar”, i ha assegurat que “són Puigdemont i Junqueras” els que han suspès les institucions catalanes i no el 155.

Les critiques més dures a l’aplicació del 155 han estat les dels senadors catalans del PDeCAT i ERC, però també les de Podem, el PNB, EH Bildu i Compromís. El senador del PDeCAT Josep Lluís Cleries li ha dit a Rajoy que el seu discurs recordava “l’a por ellos”, i que els aplaudiments que ha sentit li han produït “una gran tristesa” per la democràcia espanyola i catalana. Cleries ha dit que no reconeixeran el govern que els imposin des de Madrid i que seran “fidels” a Puigdemont.  Mirella Cortes d’ERC ha assegurat que els catalans estan “farts” que els partits que són minoritaris a Catalunya els vulguin imposar la seva manera d’entendre la vida. També ha alertat que  no pensen fer “ni un pas enrera”, i ha acabat el discurs amb un “visca la república catalana” i regalant a Rajoy un exemplar de ‘Catalunya para españoles’, de Salvador Giner, gest que el president ha respost regalant un exemplar de la Constitució a la senadora.

De la seva banda, Oscar Guardingo d’En Comú Podem, ha dit que els aplaudiments a Rajoy demostren que el PP “ni estima a Catalunya ni a Espanya” i que només s’estimen “a ells mateixos”. Guardingo, que ha recordat que Catalunya és una nació, ha fet un discurs similar al de la seva companya de partit Maria Freixanet, que ha recordat als populars que “la democracia i l’autogovern de Catalunya no es toquen” i que “les institucions són de la gent”.

Sobre l’absència de Puigdemont a la cambra alta, el senador del PNB, Jokin Bildarratz, ha recordat que el lehendakari Ibarretxe ja va anar a les Corts a defensar el seu pla i que únicament va rebre el “despreci absolut” a la voluntat del poble basc. També Joan Iñarritu d’EH Bildu ha dit que el qualificatiu de “colpistes” no els ha d’estranyar perquè el que està passant és el més semblant al cop d’Estat de Tejero de l’any 81.