llistes eleccions municipals 2019

Les eleccions generals del novembre 2019 seran les segons eleccions per escollir Congrés i Senat d’aquest any, després que Pedro Sánchez decidís convocar-les per no arribar a cap pacte de govern. Les urnes, aquest 10 de novembre, decidiran 350 escons del Congrés dels Diputats i 208 senadors dels 244 que formaran el Senat.

Poc han canviat les llistes electorals i els candidats de les eleccions generals 2019 d’aquest 10-N respecte als comicis del 28 d’abril, com tampoc no ho han fet els programes electorals. Ara bé, es presenten nous partits com la CUP i Més País i els candidats dels partits independentistes que han estat inhabilitats després de la sentència del procés i que no s’han pogut presentar com a candidats.

Horari per anar a votar

L’horari dels col·legis electorals és sempre el mateix. Obren portes a les 9 del matí i tancaran a les 20 h. A aquesta hora es coneixeran els primers sondejos i començarà l’escrutini. Si a les 20 h queda algun ciutadà a l’interior dels col·legis electorals, podrà exercir el seu dret a vot a la mesa.

On votar a les eleccions del 10 de novembre?

A la targeta censal que tot ciutadà amb dret a vot ha rebut a casa, s’indica el col·legi electoral, la secció i la mesa, identificada amb una lletra, on dirigir-se per dipositar el vot.

En cas de no haver-la rebut, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha habilitat una pàgina web en la qual es pot consultar aquesta informació. Només cal facilitar les dades del padró que es demanen per saber a quin col·legi electoral anar a votar (província, municipi, nom i número del carrer i la inicial del primer cognom). Com a resultat s’obtindrà la mesa electoral corresponent.

A Barcelona, l’Ajuntament també permet consultar via internet el cens electoral. Si tens dubtes sobre si has de votar a la capital catalana, pots consultar-ho a través de la seva pàgina web amb la direcció de residència i el DNI.

Què has de dur per votar al col·legi electoral?

El 10 de novembre, abans de sortir de casa, és important comprovar que duus el DNI a sobre perquè és imprescindible a l’hora de votar. El DNI l’hauràs de facilitar al president de la mesa que comprovarà les dades i ratllarà el teu nom de la llista amb el cens de votants per tal que no es pugui tornar a votar.

Com votar al Congrés i al Senat?

Quan arribis al teu col·legi electoral, veuràs que cada mesa està identificada amb una lletra i hauràs de dirigir-te a la que et correspon, segons la teva targeta censal. Allà veuràs dues urnes: una transparent i una altra de color salmó. A la primera es diposita el vot amb la papereta del partit polític escollit al Congrés dels Diputats. En aquest cas, cada papereta de color blanc conté la candidatura d’una formació.