El Govern espanyol ha obert la porta per primera vegada a traslladar la prefectura de la Policia Nacional de la via Laietana. Dos dies després de la negativa inicial del Ministeri de l’Interior, l’executiu central no ha descartat trobar “un millor assentament” per al cos. “Però la Policia Nacional es quedarà a la ciutat de Barcelona”, ha remarcat la portaveu del Govern espanyol en funcions, Isabel Celaá.

La reacció de la ministra arriba després de la petició de l’Ajuntament de Barcelona per traslladar la comissaria, una iniciativa que va rebre el suport d’ERC, BComú, JxC i també del PSC. El text, aprovat en la Comissió de Drets Socials, també apostava per convertir l’edifici de la via Laietana en un centre memorial de la repressió franquista. A més, una cinquantena d’entitats també exigeixen el tancament de la prefectura.

La prefectura, escenari de protestes

La prefectura de la Policia Nacional ha estat escenari de protestes en les últimes setmanes, un cop es va fer pública la sentència del procés. Per exemple, el 14 d’octubre, el mateix dia que es va fer pública la resolució del Tribunal Suprem. El 17 d’octubre s’hi van concentrar milers d’estudiants, mentre que la jornada més tensa va ser la del 18 d’octubre, amb motiu de la vaga general. Es van produir fortes càrregues policials i aldarulls que es van traslladar, sobretot, a la plaça d’Urquinaona.