(ACN) Una cinquantena d’entitats han reclamat aquest dimecres el tancament de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya. També han demanat la reconversió de l’edifici situat a la via Laietana en un centre de memòria del franquisme i de les tortures que s’hi van produir durant la dictadura. En un acte encapçalat per Òmnium Cultural, la Fundació Josep Irla, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme i la Fundació Cipriano García, les organitzacions que donen suport a la iniciativa han recordat que el Congrés dels Diputats va instar el Govern espanyol a cedir l’edifici a institucions catalanes.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha exigit “prou impunitat en aquest edifici, que encara representa la memòria viva del franquisme” i en el qual “encara es denuncien males praxis policials”. Mauri també ha considerat “una anomalia” que en un edifici conegut per les tortures policials encara hi hagi una comissaria, per la qual cosa ha reclamat tancar-la per “fer net”. Per això, ha demanat que l’edifici “es reconverteixi en aquest centre de memòria i de dignitat on no s’oblidi el passat” per tal d’explicar a les generacions futures el que hi va succeir.

El president de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo, ha comparat la comissaria amb la seu que la Geheime Staatspolizei nazi, la Gestapo, tenia a la ciutat francesa de Lió. “La seu de la Gestapo autòctona era la via Laietana i els nostres carnissers de Lió a Barcelona eren Quintela, els germans Creix, Genuino Navales i d’altres”, ha afirmat. A més, ha relatat que el fet de sortir de la comissaria de la via Laietana per anar a la presó era “un alliberament” perquè suposava la fi de les tortures.

Aquest dimarts, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar una iniciativa per exigir a l’Estat que respecti la proposició aprovada al Congrés per convertir aquest espai en un centre memorial de la repressió franquista.