Aquest dimarts es començaran a repartir 1,7 milions de mascaretes que ha enviat l’Estat a Catalunya coincidint amb l’aixecament del confinament total de la població, quan podrà tornar a treballar el personal no essencial. Segons el govern català, el nombre de mascaretes és insuficient per protegir els prop de 7, 5 milions de catalans. El govern també denuncia manca de previsió del govern central i afirma que no s’han enviat instruccions precises de com i on distribuir aquestes mascaretes de protecció contra el coronavirus.

Acord amb patronals i sindicats

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reiterat els retrets al Govern espanyol per haver decidit aixecar el confinament total. Vergés ha explicat que el comitè d’experts que assessora el Departament de Salut aconsella suspendre el confinament 14 dies després del pic de la pandèmia i aquest moment encara no ha arribat. Per tal de contrarestar els possibles efectes negatius de la mesura presa pel govern central, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat un acord amb les patronals i els sindicats perquè s’extremin les mesures de prevenció i seguretat i perquè es distribueixin una sèrie de recomanacions per evitar contagis nous.

Chakir el Homrani ha demanat aquest dilluns que, entre altres qüestions, s’extremi la higiene personal, es mantingui el distanciament entre treballadors, s’evitin aglomeracions i es permetin el teletreball o mesures flexibles quan sigui possible. També ha dit que cal revisar els protocols de contingència, evitar ascensors i incrementar la ventilació d’espais. El conseller també ha reclamat que es concedeixi un permís retribuït per a una de les persones progenitores perquè pugui fer-se càrrec dels fills.