A partir d’aquest dimarts, 14 d’abril, els treballadors no essencials hauran de tornar a la feina a Catalunya. I una de les mesures que prendran les administracions per evitar la propagació del coronavirus és el repartiment de mascaretes al carrer a les sortides i entrades del transport públic. La distribució ja s’ha començat a fer aquest dilluns a la resta de l’estat, on han començat a treballar un milió de treballadors no essencials, després que s’hagi acabat el confinament total.

A Catalunya, el Govern espanyol hi ha destinat un milió 700 mil mascaretes d’un sol ús. D’aquestes. 1.264.000 es repartiran a la demarcació de Barcelona, mig milió a la ciutat. Isabel Ferrer, directora General de Protecció Civil, ha criticat la “improvisació” del Govern espanyol en aquesta qüestió i afirma que això ha obligat a muntar el dispositiu “contra rellotge” en menys de 48 hores. Diu que l’executiu central no ha donat cap instrucció sobre com fer-ne el repartiment i que han hagut d’assabentar-se dels procediments “repassant el que han anat dient a les xarxes socials aquests dies”. Ferrer ha afirmat que “en una situació d’emergència, fer una improvisació tensiona encara més els sistemes”.

Els responsables del dispositiu han destacat que “només es repartiran les mascaretes als treballadors que no tinguin més remei que fer servir el transport públic” i no “a tota la població”. Han confirmat que, a partir del dia 20 d’abril, la Generalitat facilitarà les mascaretes a la resta de la població a les farmàcies, amb la targeta sanitària.

Repartiment des de primera hora del matí

La distribució es farà entre aquest dimarts i dimecres, des de les 6 h i fins a les 12 h en més d’un centenar de punts de tot Catalunya. Una xarxa de 500 voluntaris de Protecció Civil i de Creu Roja s’encarregaran de fer-ho. A més, hi haurà una cinquantena de vehicles logístics. Se situaran als principals punts d’utilització de transport públic, a les ciutats de més 30.000 habitants.

A Barcelona, han destacat que “no hi haurà personal a totes les estacions de metro” sinó als principals intercanviadors i estacions on s’ha valorat que “hi pugui haver més gent”. A Rodalies, es repartiran en ciutats com Badalona, l’Hospitalet, Sant Joan Despí, Granollers o Cornellà de Llobregat. Per “controlar” el repartiment es comprovarà si s’ha validat el bitllet.

Mesures a les empreses

El govern català també ha actualitzat el document, consensuat amb els sindicats i les patronals, amb les indicacions per evitar contagis de coronavirus a les empreses. Entre altres qüestions es recomana portar mascaretes a les zones comunes, flexibilitzar les entrades i sortides dels edificis i mantenir una distància mínima d’un metre i mig entre persones. Inspecció de Treball vetllarà perquè les mesures es compleixin. La Generalitat demana que es fomenti el teletreball i apel·la a la responsabilitat de les empreses perquè no obrin si no poden assegurar la protecció del personal.