La tintenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que la majoria d’obres privades no es reprendran aquest dimarts a Barcelona, tot i que el Govern espanyol permeti als treballadors no essencials de la construcció tornar anar a treballar, en plena crisi del coronavirus. L’Ajuntament s’agafa a l’ordre ministerial que s’ha publicat al BOE i que especifica que les obres en edificis on hi hagi veïns que es puguin creuar amb els treballadors se suspenguin.

És a dir, i segons aquesta normativa, l’Ajuntament calcula que dels 13.000 permisos d’obres privades que s’haurien d’estar fent en condicions normals a la ciutat, n’hi haurà entre un 90 i un 93 % que no es podran executar. Es tracta des d’obres menors dins d’un pis (el 83 % d’aquests permisos demanats ho eren) fins a la rehabilitació d’una façana, per exemple. Janet Sanz diu que “serem molt estrictes amb aquest compliment” i que “només es permetran obres en casos excepcionals, en plantes baixes i accessos independents que no generin molèsties al veïnat”. 

En el cas d’obres majors, n’hi ha programades 2.000 a la ciutat (edificis de nova planta, per exemple). Sanz però puntualitza que és molt difícil trobar obres d’aquest tipus en què no hi hagi contacte directe amb els veïns. Tot i així, l’Ajuntament es posa a disposició de les empreses que tinguin dubtes a l’hora de reprendre les obres per garantir la màxima seguretat i evitar problemes. La Guàrdia Urbana serà l’encarregada de comprovar si aquestes obres es fan seguint les recomanacions de seguretat.

Petició a la Generalitat i l’Estat perquè parin les obres públiques

La tintenta Janet Sanz ha volgut enviar també un missatge a la Generalitat i a l’Estat. Actualment, s’estaven fent a la ciutat 72 obres públiques per part de l’Ajuntament i continuaran aturades. Sanz ha demanat a les dues administracions que segueixin el seu exemple i que a partir d’aquest dimarts no treballin. Una petició que ha fet també la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya, aquest dilluns, en una entrevista a betevé.