Diverses associacions de comerciants han signat un manifest conjunt per fer pública la situació en què es troba el sector arran de la crisi del coronavirus. Asseguren que els comerços, tancats durant l’estat d’alarma, no poden fer front a les despeses ordinàries, principalment al pagament del lloguer dels locals comercials. Les associacions que fan la queixa són la Confederació Espanyola de Comerç (CEC); l’Associació Espanyola de Centrals de Compra (ANCECO);  les associacions de cadenes de punts de venda, serveis i restauració AMICCA, COMERTIA, ACOTEX i EURELIA, i la Federació Espanyola de Comerciants d’Electrodomèstics FECE.

Subvencions per pagar els lloguers

Les entitats han elaborat un seguit de demandes com ara un sistema de subvencions per fer front al pagament dels lloguers, “almenys durant el període de tancament obligatori”. Consideren que el Govern espanyol hauria d’establir un marc normatiu que cobreixi “la renegociació bilateral dels contractes de lloguer dels locals comercials i en què també es faciliti la condonació de les rendes durant el tancament i el període posterior a l’obertura.

Preveuen que amb l’escenari actual d’una “reducció radical d’ingressos” poden arribar a tancar el 50 % de les empreses segons els sectors i la “destrucció de milers llocs de feina a curt i mitjà termini”.

Crida per crear una taula de treball

Les organitzacions demanen a les administracions crear una taula de treball urgent per consensuar mesures immediates que permetin “allunyar les empreses de la destrucció i les famílies, de la desestabilització”.