CCOO i la UGT demanen la constitució urgent d’una mesa de diàleg social amb el govern de la Generalitat i els presidents de Foment del Treball i PIMEC. Volen arribar a un seguit d’acords per garantir el compliment de les mesures de protecció de la salut en el treball així com reforçar les cobertures laborals, arran de la crisi del coronavirus.

Demandes per a tots els sectors

Els sindicats volen que en aquesta mesa de concertació s’estableixin responsabilitats compartides i clares i amb perspectives a mitjà i llarg termini entre tots els agents.

En aquest sentit els sindicats volen aplicar mesures específiques a diferents col·lectius, com per exemple, el dels treballadors de serveis essencials. Entre aquestes destaquen garantir el subministrament d’EPI als treballadors, establir criteris de mobilitat, transport públic i horaris de concentració així com també coordinar amb els cossos de seguretat la vigilància i compliment de les mesures de seguretat.

Pel que fa als treballadors del sector sociosanitari i residencial, es demana entre d’altres la realització de les proves de caràcter universal a persones residents i treballadores del sector i oferir un suport psicològic per pal·liar els efectes de la solitud entre les persones de les residències.

Prestacions d’atur

Els sindicats també volen posar sobre la taula els mecanismes de gestió de les prestacions i subsidis d’atur per garantir els ingressos a les treballadores i treballadors i les persones més vulnerables.

Tant CCOO com la UGT també volen ajuts específics per a la conciliació de treballadors amb filles i fills a càrrec establint una prestació social per pal·liar els efectes de les reduccions de jornada que necessiten les famílies amb menors mentre les escoles estiguin tancades.

Ajuda als autònoms

Els sindicats també sol·liciten una reorientació de la prestació de la Generalitat per a autònoms afectats per l’aturada de l’activitat fins a arribar a l’SMI.

També es demana l’ajornament del pagament dels lloguers dels locals comercials per a autònoms afectats per l’aturada d’activitat.

Ampliar la renda garantida de ciutadania

En la mesa també es vol negociar una flexibilització dels requeriments d’accés i ampliar el criteri d’excepcionalitat per facilitar l’accés immediat a totes les persones en situació de risc d’exclusió social.

Preparar la tornada esglaonada

CCOO i la UGT proposen en la mesa dissenyar els plans de mobilitat de la ciutadania, anticipar la reacció a la previsible segona onada d’ERTO de les empreses, dissenyar mesures de protecció social a les persones més vulnerables així com un pla de mesures econòmiques per accelerar la recuperació econòmica.

Aragonès abraça la proposta

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, veu amb bon ulls la proposta que han fet pública aquest dilluns la UGT i CCOO. “La proposta no només és benvinguda sinó que caldrà posar-la en marxa en molts altres àmbits, perquè el país que resulti després de la crisi sanitària sigui més pròsper, amb més drets i oportunitats per a tothom“.