El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha admès que “si hem de prendre una decisió perquè la situació [del coronavirus] varia, la prendrem”, en ser preguntat per la possibilitat que s’hagi d’allargar el curs escolar 2019-20 pel tancament d’escoles. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, coincidint amb el primer dia que les escoles bressol, escoles, instituts i universitats de Catalunya no han obert.

Tot i així, Bargalló ha avisat que “en la situació actual no ens ho plantegem” i ha refermat que “15 dies no ens faran perdre el curs” ni posarà en perill la selectivitat. En aquest sentit, ha explicat que el Departament d’Educació estarà en contacte amb els docents dels centres educatius per si cal reprogramar els continguts del curs.

No a l’ensenyament en xarxa per la bretxa digital

Tot i que alguns centres (sobretot, privats i concertats) poden optar per oferir alguns continguts als alumnes a través de plataformes digitals, Bargalló ha dit un “no” rotund a l’ensenyament per internet durant aquests 15 dies per la bretxa digital, que pot perjudicar alguns alumnes. A més, ha recordat: “No es pot impartir res que després tingui avaluació, hi ha un cessament de l’activitat lectiva”.

Es manté el període de preinscripcions

El tancament d’escoles per frenar l’expansió del coronavirus coincideix de ple amb el període perquè les famílies presentin les sol·licituds de preinscripció (del 23 de març a l’1 d’abril). En aquest sentit —i malgrat que els centres romandran tancats fins al 27 de març— Josep Bargalló ha dit que es manté el calendari previst.

El Departament d’Educació està estudiant “com les famílies poden presentar les sol·licituds” i, segons ha avançat Bargalló, la Generalitat està valorant habilitar espais “al voltant dels centres” en els quals no es generin aglomeracions perquè les famílies puguin preinscriure-hi els seus infants.

Això sí, aquest any queda suspès el període de portes obertes: “Només hi haurà portes obertes als webs dels centres”, ha sentenciat.