Un test del coronavirus en línia permet, amb tres preguntes senzilles, determinar si una persona pot estar afectada pel covid-19. Es recomana fer servir aquesta eina abans de trucar al 061, i així evitar que aquest telèfon d’atenció sanitària estigui col·lapsat, com ha passat aquests últims dies.

El test pregunta als ciutadans si han viatjat a zones de risc, com la Xina, Itàlia, o l’Iran durant els últims 14 dies . També si s’ha tingut un “contacte estret” amb alguna persona que tingui el coronavirus o que estigui confinada de forma preventiva. Salut entén per contacte estret viure amb aquesta persona, haver-hi tingut una conversa, que hagi tossit a prop, estar a menys de dos metres durant més de 15 minuts, o haver estat en contacte amb les seves secrecions.

La tercera pregunta fa referència a si la persona té alguns dels símptomes com febre, tos, dificultat respiratòria o malestar general.

 

En cas de respondre negativament a les tres preguntes el resultat del test és negatiu. “No et preocupis, sembla que no tens el coronavirus”, respon. En cas contrari, si la resposta a dues o més preguntes és afirmativa, el test alerta que cal quedar-se a casa i trucar al 061 per rebre informació sobre els passos a seguir. En aquest cas també es recomana evitar el contacte amb altres persones, i no anar ni al CAP, ni a la farmàcia, ni a l’hospital.