El Sindicat de Llogaters, CGT Catalunya, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Riders x Drets i Elite Taxi reclamen a les administracions un pla de xoc davant la crisi pel coronavirus. Han impulsat un manifest i, asseguren, compta cada cop amb més adhesions. Proposen 10 mesures urgents de caràcter social per protegir la població:

   1. Aturar els desnonaments i els procediments judicials que puguin acabar amb l’execució d’un llançament.
   2. Fer una moratòria en el pagament del lloguer per “alleugerir la població” en un moment en què “l’economia comença a paralitzar-se”.
   3. En la mateixa línia, exigeixen una moratòria dels pagaments hipotecaris.
   4. Intervenir tots els recursos sanitaris privats i posar-los “al servei de l’interès general”.
   5. Obrir les plantes dels hospitals públics que s’hagin tancat amb les retallades. També mantenir-les quan tot hagi passat per recuperar “la qualitat del servei” prèvia a la crisi econòmica.
   6. Cobertura del 100 % del salari en cas d’infectats o confinats de manera preventiva. Demanen que les mútues es facin càrrec del cost econòmic, no la Seguretat Social.
   7. Cobertura econòmica de les cures, en cas que un treballador no pugui anar a treballar per cuidar persones infectades pel virus, convalescents o afectades pel tancament de centres educatius, residències de gent gran i centres de dia.
   8. Aturar tots els ERO i ERTE.
   9. Un pla de suport per als treballadors per compte propi. Exigeixen l’exempció del pagament de la quota d’autònoms i cobertura econòmica per a totes aquelles persones que no puguin fer la seva feina pel covid-19.
   10. Reclamen que es dissenyi un programa d’informació diària, didàctica i clara sobre el virus per calmar la població i confrontar les “fake news”.

Precisament aquest divendres, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat per carta al president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, que s’anul·lin els desnonaments per protegir els afectats i els equips municipals que hi treballen. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també ha instat els jutges a suspendre els llançaments no urgents.