Sí. Tenim a tocar les eleccions municipals 2023, però parlem en aquest article dels resultats de les eleccions del 2019. I ens fixem en el detall dels districtes, en concret del de Gràcia, que la nit electoral es va pintar d’un color i que avui pintem d’un altre. Per què? Perquè els resultats definitius, molt ajustats en molts sentits, van fer finalment canviar la primera força en aquest districte, un fet que va quedar recollit en els documents oficials, però que ha passat totalment desapercebut.

La nit electoral del 26 de maig del 2019 Gràcia es va tenyir del morat de Barcelona en Comú. Així va quedar publicat aleshores arreu. Al btv notícies mateix, vam dir que BComú s’havia imposat per 40 vots a ERC.

Però les dades de la nit electoral i fins a setmanes després són dades provisionals. Un cop revisades les esmenes i les actes de les meses, el Govern espanyol, que és el responsable de les eleccions locals, publica al BOE i a la seva pàgina web els resultats definitius dels municipis.

Per anar al detall dels districtes, però, hem de buscar la font a l’Ajuntament de Barcelona. Segons ha confirmat a betevé la cap del Departament d’Estadística i Difusió de Dades de l’Ajuntament, María Jesús Calvo, amb els resultats definitius a la mà, cal atorgar la victòria de Gràcia a ERC.

Calvo ha explicat que els resultats que proporciona la pàgina web d’Estadística són inicialment els provisionals, però que després d’uns mesos s’actualitzen amb les dades definitives que la Junta Electoral Central valida.

L’any 2019, tant BComú com ERC van obtenir a Gràcia el 23,8 % dels vots, un empat tècnic. I si amb el recompte provisional els comuns guanyaven els republicans per 40 vots, en el definitiu, i per només nou vots, ERC es va imposar a BComú.

Aquest canvi, malgrat que està publicat, va passar força desapercebut. És en el treball de les dades en detall que afloren. I, mirant el gràfic, es dedueix que podrien haver estat més les variacions, perquè només un grapat de vots separen la primera i la segona forces en alguns districtes. De fet, el triomf en vots d’ERC no es reflecteix en el mapa de colors de la ciutat, majoritàriament morat, precisament pels resultats tan igualats.

ERC va revisar vot a vot per intentar aconseguir l’onzena regidora

El canvi de Gràcia, significatiu però irrellevant en el conjunt de la ciutat perquè no suposa un nou còmput de regidors, també ha sorprès ara ERC.

Fonts d’Esquerra han explicat a aquest mitjà que en les eleccions del 2019 i després de la nit electoral van fer un gran esforç per revisar tots els vots. Només un grapat de paperetes els separaven d’aconseguir una onzena regidora, un fet, diuen, que si s’hagués assolit hauria pogut escriure un desenllaç diferent en aquest mandat, que va començar, recordem-ho, amb un empat tècnic a 10 regidors entre ERC i BComú.

Maragall celebra la victòria d'ERC
Maragall celebra la victòria la nit del 26 de maig del 2019

Segons els càlculs d’ERC, per guanyar un seient més amb un nou repartiment d’escons calia que el PP perdés vots i això no es va produir. En la gràfica següent es pot veure que, malgrat que ERC va guanyar vots respecte als resultats provisionals, en el recompte definitiu els populars també van créixer.

En aquesta ocasió el recompte definitiu va fer canviar només el mapa de colors i no el Plenari. Però caldrà estar molt pendents de cara a aquest maig i, sobretot, dels resultats definitius, perquè es preveuen unes eleccions encara més ajustades.