El Congrés dels Diputats ha convalidat el decret que regularà la “nova normalitat” del govern espanyol després de quasi 100 dies en estat d’alarma pel coronavirus. Tot i que aquest decret llei ja estava en vigor des del 9 de juny, en faltava la tramitació parlamentària, que ha aconseguit els vots a favor dels socis del govern de coalició, (PSOE i Unides Podem), de Ciutadans, del Partit Nacionalista Basc i, després d’una negociació d’última hora, també del Partit Popular.

Segons ha defensat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest reial decret llei permet continuar fent front a la crisi sanitària que ha provocat la Covid-19, ja que dicta mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació. Illa ha recordat que “engegar a rodar tota la feina feta davant de l’emergència sanitària més important que hem conegut en l’últim segle”, i ha insistit: “Hem de ser molt conscients que el virus continua present i que continua provocant brots localitzats al nostre país”.

El decret llei serà vigent fins que el Govern espanyol declari el final de la crisi sanitària.

Mascaretes obligatòries i multes

Les mesures que es recullen al decret s’aplicaran a tot l’estat. Destaquen l’ús obligatori de mascaretes en espais tancats i també en oberts si no es pot garantir la distància de seguretat, que ha passat de ser de dos metres a un metre i mig. En cas que algú no dugui la mascareta quan és obligat, hi haurà sancions de fins a 100 euros.

Pel que fa als transports públics de competència estatal, caldrà respectar el volum d’ocupació i en cas de tenir el seient assignat, s’haurà de demanar la informació del passatger i guardar-la com a mínim quatre setmanes. El decret llei també dicta actuacions per garantir la ràpida resposta del sistema sanitari en cas de rebrot.

ERC, JxCat, Bildu i Vox hi han votat en contra

En el debat del Congrés, els diferents membres dels grups parlamentaris han justificat el seu vot davant dels diputats i la presidenta de la Cambra Baixa, Meritxell Batet. Han votat en contra de la convalidació del decret llei ERC, JxCAT, Bildu i Vox. En roda de premsa, el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián ha reiterat que “el consens amb els partits de dreta va en contra de la classe treballadora”.

A Catalunya, la represa

El decret de “nova normalitat” que s’ha aprovat aquest dijous és del Govern central. Tot i això, des de la fase 3, el govern català va recuperar totes les competències i el Procicat va fixar un nou model de gestió per a Catalunya anomenat “la represa”.