L’Ajuntament de Barcelona va implantar el mandat passat per primera vegada uns pressupostos participatius amb què la ciutadania va poder decidir el destí de 30 M €. El juny del 2021 es van fer unes votacions que van escollir 76 projectes repartits pels districtes. Tres anys després, la majoria de propostes (65) s’han fet o estan en vies d’execució, i n’hi ha nou que no tiraran endavant per motius tècnics o per decisió política i dos més que han quedat enlaire.

Entre els projectes que han rebut llum verda destaquen les pacificacions d’entorns escolars i la millora de patis, així com la renovació d’àrees de joc infantil. També hi ha superilles, com la del Farró o del Camp de l’Arpa del Clot, entre altres actuacions als barris o millores en instal·lacions esportives. El projecte més votat va ser la reforma d’un camp de Montjuïc per jugar a criquet. També s’han impulsat carrils bici a la travessera de les Corts i a la via Augusta, aquest últim en revisió.

Els projectes que no es faran

A la llista de projectes votats que no es faran n’hi ha alguns que el govern de Jaume Collboni ha decidit aturar o deixar sense data. És el cas del carril bici a la plaça de Catalunya, la pacificació del carrer del Rosselló, o els ecoxamfrans del carrer d’Aragó (dels cinc previstos, se’n va acceptar només un). A la llista de projectes que no es faran, n’hi ha que s’han descartat per qüestions tècniques com ara la proposta per transformar el llac dels Jardins del Baix Guinardó perquè s’hi farà la carpa provisional del Mercat de l’Estrella. La sequera, a més, ha aturat el projecte de posar més verd a Gràcia.

Dos projectes més, en dubte

A banda, hi ha dos projectes que els grups impulsors ciutadans que els van presentar han denunciat que no avancen. A Nou Barris, el carril bici que es va plantejar al passeig de Fabra i Puig va generar dubtes tècnics i per ara s’està redefinint el projecte, amb un itinerari alternatiu que anirà pel carrer d’Escòcia i pel passeig de Valldaura. També ha quedat enlaire la proposta de fer un parc agrari urbà a la masia de Can Valent (Nou Barris), que s’ha rehabilitat.