El trasllat del Mercat de l’Estrella a la carpa provisional dels Jardins del Baix Guinardó ja té un calendari fixat. La previsió és que els paradistes es traslladin al mercat a finals de 2024, entri en funcionament el 2025 i s’hi estiguin dos anys i mig, és a dir, fins a mitjans del 2027, mentre es fa una remodelació integral de l’edifici actual.

L’Institut Municipal de Mercats preveu que el nou projecte modificat que ubica el mercat provisional a sobre del llac que hi ha als jardins estigui enllestit a finals d’any. Per tant, les obres es podrien licitar a principis del 2024, a mitjans d’any començarien els treballs i, a finals de l’any vinent, els paradistes podrien fer el trasllat. Tot plegat, amb un pressupost previst de sis milions d’euros.

S’ocuparan 1.500 m² i es talaran sis arbres

Mercats va donar les dates aquest dimecres a la tarda durant un Consell de Barri del Baix Guinardó mogut i carregat de retrets per part dels veïns, que se segueixen oposant al trasllat de la carpa provisional als jardins encara que sigui sobre el llac.

Des de l’Ajuntament defensen que la ubicació del llac “és l’opció més raonable”, una vegada es va descartar instal·lar la carpa al jardí. Recalquen que s’ocuparan 1.500 m2 dels 21.000 que té el parc, i que no afectarà els espais que utilitzen els nens ni els veïns. A més, asseguren que amb la nova ubicació només es talaran sis arbres (i no els 25 previstos al projecte inicial), quatre del llac i dos de l’exterior, dels més d’un centenar que hi ha als jardins.

“Tenim por que ens tanquin el mercat per decret”

El trasllat del Mercat de l’Estrella a la carpa provisional comença a ser urgent. El director de projectes estratègics de l’Institut Municipal de Mercats, Pere Sirvent, alerta que l’edifici actual al carrer de Pi i Margall està molt malmès per la inestabilitat dels fonaments i l’aluminosi en les estructures. “Estem patint perquè tenim por que un dia algú ens tanqui el mercat per decret perquè no es pugui sostenir la seguretat de l’edifici“, ha alertat als veïns.

Els 33 paradistes del mercat ja estaven informats del nou calendari. El que més els preocupa ara mateix és el futur dels 57 llocs de treball que genera l’espai, entre paradistes i treballadors, i que depenen d’aquest trasllat, diuen, per poder mantenir la feina.