El govern municipal de Barcelona ha anunciat que reeditarà els pressupostos participatius que es van impulsar per primera vegada en el mandat anterior, amb Ada Colau al capdavant. Es tornaran a destinar 30 milions d’euros, la mateixa quantitat que es va reservar per a la primera edició d’aquest tipus de comptes. Ara bé, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Maria Eugènia Gay, ha avançat que s’estan estudiant canvis “per millorar el procés”.

En la comissió de Presidència de l’Ajuntament, Gay ha explicat que preveu engegar aquest setembre els pressupostos participatius nous. Mentrestant, s’està treballant per “definir el contingut i la mecànica del procés participatiu”, amb l’objectiu de “millorar aquests pressupostos”. De fet, ha concretat que vol “evitar malentesos amb els promotors i millorar la valoració tècnica dels projectes presentats per assegurar que compleixen requisits establerts”.

També ha fet balanç de la prova pilot dels primers pressupostos participatius celebrats a Barcelona. A febrer del 2024, els projectes enllestits a nivell mitjà d’execució són el 73 %, és a dir, 65 dels 75 seleccionats. Hi ha 29 projectes que acabaran al llarg d’aquest 2024 i tres restants previstos per al juny del 2025.

Nou projectes que no podran tirar endavant

Gay ha admès que hi ha nou projectes que no s’acabaran executant. Quatre dels quals van ser descartats durant el mandat anterior i s’hi van al·legar motius tècnics. El govern actual, però, n’han sumat cinc més a la llista dels que no tiraran endavant. Per exemple, els carrils bici de la plaça de Catalunya s’ajornen fins a la finalització de la reforma de la Rambla.

També es posposa la pacificació del carrer del Rosselló, mentre que dels cinc ecoxamfrans del carrer d’Aragó només se’n farà un (davant de la seu del districte de l’Eixample).

BComú: “Es fan vetos polítics. S’han vetat pacificacions i carrils bici”

El regidor dels comuns Marc Serra, responsable anterior dels pressupostos participatius en el govern de Colau, ha acusat els socialistes de fer vetos polítics i ha etzibat: “Quina casualitat que siguin pacificacions i carrils bici el que no tirin endavant. Expliqueu-nos quin n’és el motiu”. De fet, ha alertat que els grups impulsors dels projectes del carril bici per Fabra i Puig i del parc agrari urbà de Can Valent (Nou Barris) no tenen resposta de l’Ajuntament per tirar-los endavant.