Eloi Badia Marc Serra

(ACN) El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, que també és president de l’empresa pública Tersa, ha assegurat davant el jutge que les emissions de la planta de tractament de residus urbans de Sant Adrià de Besòs estan dins dels paràmetres permesos. El Jutjat d’Instrucció 5 de Badalona l’ha citat juntament amb el cap d’explotació del centre com a investigat per un delicte ecològic per la presumpta emissió de partícules contaminants.

La defensa ha argumentat que el Departament d’Acció Climàtica ha validat el sistema per mesurar la temperatura de combustió. Confien que el procés judicial seguirà el seu curs i que s’acabarà arxivant. L’acusació, per la seva banda, destaca que l’Audiència ha estimat el seu recurs perquè la Guàrdia Civil escorcolli la planta.

L’advocat de Badia, Joan Antonio Loste, ha detallat a l’ACN que la declaració d’aquest dimarts ha servit per explicar al jutge el funcionament de la instal·lació. “Hi ha controvèrsia per part del jutge sobre el règim de combustió de residus, ho hem explicat, així com que les conclusions coincideixen amb les de l’administració ambiental”, ha apuntat. Els dubtes rauen en el sistema per mesurar la temperatura de combustió, segons l’advocat, que ha dit que el més important és que el règim per regular aquesta combustió asseguri que no s’alliberin substàncies contaminants.

El regidor ha contestat a les preguntes del jutge i de la fiscalia, però no a les de l’acusació, representada per la plataforma Aire Net, que han considerat que tot i que s’ha de respectar el dret a no respondre a les seves qüestions ho haurien d’haver fet com a representants públics. “Fora del jutjat hi ha entorns on s’atenen qüestions que interessen als veïns, i s’estima més convocar-los i donar-los resposta en aquests espais, un procés penal no és el lloc”, ha argumentat Loste.

Autorització d’escorcoll

L’acusació ha qualificat de “panegíric” la defensa que han fet els investigats sobre el funcionament de la planta. “Han explicat que s’utilitzen algoritmes per controlar la temperatura de combustió del forn, però no han donat cap explicació a la munió de preguntes que els pensàvem fer sobre l’eficiència de la planta i la contaminació”, ha detallat a l’ACN l’advocat de la plataforma Aire Net i representant dels veïns, Francesc Jofresa.

Entre les qüestions que volien plantejar hi figuraven les dades públiques que assegura que revelen emissions a l’atmosfera de substàncies com el mercuri, amb paràmetres “molt superiors als admesos per la legislació vigent”. Jofresa ha apuntat que aquest mateix dimarts els han comunicat que l’Audiència de Barcelona ha estimat un recurs que van presentar “perquè la Guàrdia Civil pugui entrar a fer un escorcoll” a la planta.