Incineradora Tersa Sant Adrià

La Fiscalia de Barcelona ha denunciat la incineradora de residus de Sant Adrià de Besòs, que gestiona l’empresa pública TERSA, per un presumpte delicte ecològic. En concret, un suposat delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. La denúncia es dirigeix específicament al president de TERSA i regidor de l’Ajuntament, Eloi Badia, i al cap d’explotació de la companyia, així com també tots els qui, al llarg de la investigació, se’n considerin possibles responsables.

El ministeri públic creu que la planta va emetre gasos contaminants que podrien suposar “un risc greu” per a la salut de les persones i per al medi ambient. En l’escrit, apunta directament als màxims responsables de TERSA i afirma que tant Badia com el cap d’explotació “haurien estat realitzant i tolerant conscientment una sèrie de pràctiques contràries a la normativa ambiental aplicable”.

Manca de controls de temperatura i d’emissió de contaminants

La causa es va obrir arran de la denúncia de la Coordinadora Veïnal AireNet, que el 2018 va alertar que s’estaven produint “pràctiques irregulars” a la incineradora. Segons l’entitat, s’estaven generant uns nivells d’emissió de contaminants “molt elevats” que posaven en risc tant el medi ambient com la salut dels qui viuen als entorns de la planta. Després d’investigar-ho, la Fiscalia de Barcelona, veu indicis que podrien acreditar-ho i per això ha demanat al jutjat que s’obri una investigació.

incineradora Besòs

En concret, el ministeri públic creu que TERSA no està controlant de manera adequada la temperatura a què es cremen els residus i que això genera emissions contaminants amb “concentracions superiors a les permeses”. A més, apunta que no s’estan monitoritzant paràmetres de contaminants atmosfèrics que s’haurien de tenir registrats o que, almenys, no s’han pogut obtenir per a elaborar la denúncia.

La Fiscalia preveu que la investigació serà llarga i per això ha demanat al jutjat que declari la complexitat de la causa. D’aquesta manera, la instrucció podria allargar-se fins als 18 mesos, en comptes dels sis establerts per a la majoria de causes.

AireNet veu un punt d’inflexió en la defensa del medi ambient

La causa es va obrir arran de la denúncia de la Coordinadora Veïnal AireNet, formada per diverses entitats de l’àrea metropolitana. El vicepresident de l’entitat, Enric Navarro, ha celebrat la notícia que arriba gairebé quatre anys després de la primera demanda que van fer a la Fiscalia de medi ambient. “Entenem que si això tira endavant és perquè el contingut de la nostra demanda és consistent i té fonaments per a que es continuï investigant”, comenta Navarro.

La coordinadora veïnal considera que la denuncia de la Fiscalia de Barcelona és “un punt d’inflexió que obre una finestra de l’esperança“. “A partir d’ara, totes aquestes indústries, empreses contaminants i també les administracions corresponents, han de prendre nota que malmetre els medi ambient no li sortirà gratis a ningú“, afirma Navarro.