Jornada electoral al Jaume Balmes

270 col·legis electorals han obert portes aquest diumenge als 10 districtes de la ciutat perquè els electors, 1.117.818 persones a Barcelona, puguin exercir el dret a vot a les eleccions generals del 2019. A la província de Barcelona s’han presentat 14 candidatures per al Congrés i 14 més per al Senat. Us expliquem, minut a minut, el desenvolupament d’una jornada electoral que definirà el futur Govern espanyol.

Des de les 20 h pots seguir el programa especial de betevé i l’escrutini dels resultats en directe si fas clic aquí:

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Resultats eleccions generals 2019 | EN DIRECTE ” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/resultats-eleccions-generals-2019-escrutini-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”eleccions generals 28 d’abril” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

19.32

Madrid, la comunitat autònoma amb més participació

La comunitat de Madrid és la que més participació ha registrat a les 18 h, segons les dades del Ministeri de l’Interior. A Madrid hi ha votat un 65,10 % de l’electorat. És l’únic punt de l’estat amb més participació que Catalunya (64,20 %).

19.00

Una hora per al tancament dels col·legis electorals

A les 20 h s’haurà acabat el termini per votar i els col·legis electorals tancaran les portes per començar el recompte. Els primers resultats es coneixeran a partir de les 21 h.

18.38

La participació es dispara a Catalunya

Les dades de participació a les eleccions generals a Catalunya 2019 mostren un increment destacat. En el conjunt de Catalunya, la participació és de moment un 64,20 %, gairebé 18 punts més en comparació amb el 2016.

Participació a Catalunya

18.29

Les Corts i Sarrià – Sant Gervasi, els districtes amb més participació a les 18 h

Els districtes de les Corts (67,91 %) i el de Sarrià – Sant Gervasi (67,02 %) són els dos punts de Barcelona amb més participació.

Participació a Barcelona a les 18h

18.06

La participació continua creixent

La participació a les 18 h ha tornat a augmentar. Ja han passat per les urnes un 60.76 % del total d’electors cridats a les urnes a tot l’estat. A Barcelona, la participació ha crescut fins al 65 %, ha pujat 16 punts respecte al 2016

17.41

#VotaPerMi, la iniciativa per donar veu als qui no poden votar

Desenes de persones mouen a les xarxes socials l’etiqueta #VotaPerMi. Es tracta de persones que no poden anar als col·legis electorals per diferents motius i que demanen intercanviar el vot amb un abstencionista, que els dipositi la papereta del partit que haurien votat en condicions normals.

17.17

Les urnes, ben plenes després del migdia

L’increment de la participació a la ciutat es nota a les urnes. Les de molts col·legis es veuen ben plenes, fruit del degoteig constant de votants.

Una urna plena de vots

16.55

Enganxada a les xarxes entre Albert Rivera i Quim Torra

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat la membre de la mesa electoral que no ha volgut donar la mà a Inés Arrimadas quan la cap de llista taronja per Barcelona ha anat a votar. Rivera l’ha acusat de “sectària separatista” a la Catalunya de Torra i Puigdemont. El president de la Generalitat ha respost el tuit “lamentant l’insult” i demanant una actuació d’ofici de la JEC.

16.24

Participació històrica a les eleccions generals a Catalunya

Les dades de participació a Catalunya el 2019 han assolit un percentatge històric en dades a les 14 h. En el conjunt de Catalunya, la participació se situa, de moment, més d’11 punts per sobre en comparació amb el 2016. Les noves dades de participació es coneixeran a les 18 h.

participacio eleccions catalunya

15.45

Urnes a mig omplir a l’equador del 28-A

La jornada electoral arriba a l’equador i, a banda del primer balanç de participació, el que també il·lustra que molts barcelonins han anat ja a votar és l’aspecte de les urnes. A l’escola Rius i Taulet es pot veure com les paperetes les han anat omplint al llarg del matí.

Urnes mig plenes a l'escola Rius i Taulet

15.17

Treva per dinar

Com és habitual al migdia, l’afluència a les meses electorals ha baixat una mica coincidint amb l’hora de dinar. Un moment que el personal de les meses aprofita també per fer relleus per menjar i tenir un petit descans.

14.53

La participació més alta,  a Sant Andreu

Les dades de participació per districtes també confimen que la participació a Barcelona puja. La més alta és, de moment, a Sant Andreu. A les 14 h ja havia votat un 43, 9 % del cens electoral.

Participació a Barcelona per districtes el 2019

14.25

Els incapacitats judicials també tenen una cita amb les urnes

Aquestes eleccions generals són especials per a 2.500 barcelonins amb discapacitat, principalment intel·lectual, que no tenien fins fa poc dret a vot. Tots ells van ser incapacitats en algun moment per decisió familiar i a través d’una sentència judicial, amb l’objectiu de protegir-los de possibles enganys. Hem acompanyat a la Montse, que ha pogut votar sempre perquè té una discapacitat parcial i això no li ha privat el dret a vot, però que té molts amics que sí voten aquest diumenge per primer cop.

14.19

La participació es dispara

Les primeres xifres facilitades pel Govern espanyol sobre participació confirmen les sensacions que s’han viscut a peu d’urna. A les 14 h havien votat a la ciutat de Barcelona 457.615 persones, cosa que representa el 41,70 % de l’electorat, mentre que als comicis de 2016 a aquesta hora havien votat 367.773 electors, el 32,6 %.

Aquestes dades es basen en el 98,17 % dels vots emesos a les urnes de tota la ciutat.

Urna omplint-se de vots

En el conjunt de l’Estat espanyol la participació també puja.

13.45

Els barcelonins s’abstrauen de les eleccions en un dia normal

Al marge de la cita amb les urnes, l’activitat a la ciutat no s’ha aturat. A part de votar, la majoria de ciutadans han fet el que fan normalment un diumenge, aprofitar per descansar i abstraure’s en un dia festiu.

13.15

28-A: Eleccions i aniversari especial, 100 anys per a l’Antònia

Entre els milers de votants barcelonins que tenen una cita amb les urnes, n’hi ha una de molt especial. Es tracta de l’Antònia Pons, veïna del barri de Provençals del Poblenou, que justament en aquesta jornada electoral fa 100 anys. Barcelonina de sempre, fa 12 anys que viu en aquest barri i vota a l’Escola Provençals, i aquest diumenge ho ha fet acompanyada de fills, nets i besnets.

L’Antònia és conscient que arribar al centenari és tota una fita, però assegura que aquest dia també és molt important i que cal anar a votar. “És un moment complicat”, ha dit, i ha afegit: “Us ho dic jo que tinc 100 anys i he viscut la república, la guerra civil, la dictadura i l’arribada de la democràcia”.

Maria Antònia Pons, avia centenaria, vota el 28A

12.38

Batet: “No n’hi ha prou amb guanyar, l’objectiu és governar”

Com molts dels candidats catalans, la socialista Meritxell Batet, també ha destacat que es tracta d’unes eleccions crucials. La candidata del PSC ha votat a mig matí a l’Escola Poveda, al barri de Vallcarca. Batet ha destacat un dia d’eleccions “sempre té alguna cosa de festiu”, i ha afegit que per als socialistes “no n’hi ha prou amb guanyar, l’objectiu és governar”. Al igual que han fet abans altres candidats, ha advertit que en els comicis d’aquest diumenge està en joc “el futur”, no només amb un govern per quatre anys, sinó també per decidir “el rumb que volem per Espanya”.

Meritxell Batet vota el 28A

12.35

Un membre de la mesa declina una encaixada de mans amb Arrimadas

La candidata de Ciutadans per Barcelona, Inés Arrimadas, ha votat a l’Escola Ausiàs March. Després que un membre de la de la mesa hagi declinat donar-li la mà, Arrimadas ha alertat que “Catalunya està dividida” i ha criticat que el nacionalisme provoca que la gent no et doni la mà.

12.28

Asens: “Volem un vot d’esperança”

El candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha acompanyat la seva àvia, de 101 anys, a votar a l’escola Diputació, a la Nova Esquerra de l’Eixample. Asens s’ha mostrat optimista i ha apel·lat a l’esperança: “Volem un vot no de resignació i por, sinó d’esperança, perquè amb esperança s’avança i amb por es retrocedeix”.

Ara bé, també ha avisat que la “democràcia està en joc”. En aquest sentit, el líder d’ECP ha explicat que “confia en la gent” i ha cridat a la “màxima participació”. Per últim, ha assenyalat que està en joc els drets de les generacions futures conquerits per la generació de la seva àvia.

Jaume Asens vota el 28A

12.23

Casado: “Són les eleccions més decisives de la història d’Espanya”

Al barri madrileny de Salamanca ha votat el candidat del PP, Pablo Casado. El popular espera una participació “màxima” perquè considera que aquestes eleccions són “les més decisives de la història d’Espanya. En aquest sentit ha demanat “unió” en el vot i exercir aquest dret “amb el cap”. Com altres contrincants, també ha desitjat que el resultat permeti formar un govern estable.

Pablo Casado votant el 28A

12.19

Borràs: “Els catalans no tenim por de les urnes”

La número dos de la llista de Junts per Catalunya (JxC), Laura Borràs, ha votat als Salesians de Sarrià, al barri de les Tres Torres. Ho ha fet acompanyada per familiars -entre ells, la seva filla, que ha votat per primera vegada.

Borràs ha volgut destacar que “els catalans no tenen mai por de les urnes“. També ha afegit que “sempre que n’hi hagi, allà serem”, mentre ha cridat a la participació, tot apel·lant als presos.

Laura Borràs votant el 28A

12.15

Bou reclama que “es pensi en els ciutadans i els espanyols i en Espanya”

El candidat del PP a l’alcaldia, Josep Bou, també ha exercit el dret a vot. Ho ha fet al Centre Cívic Vil·la Florida, a Sant Gervasi-Galvany. El popular barceloní també ha fet una crida a la participació i ha demanat que “es pensi en els ciutadans i els espanyols i en Espanya”.

12.13

Dante Fachin vota “sense expectació mediàtica”

Qui també ha exercit el dret a vot és el candidat de Front Republicà, Albano Dante Fachin. A través d’una piulada ha assegurat que davant l’absència de càmeres, ha decidit ser ell mateix qui documenti gràficament el moment.

12.08

Els punts de votació, a tot gas

A mig matí, les escoles estan plenes de votants. La imatge es repeteix arreu de la ciutat, col·legis plens amb cues a l’exterior. Per exemple, a l’Escola Concepció a la Dreta de l’Eixample, un dels interventors habituals ha assegurat que aquest diumenge l’afluència de gent fins ara ha estat més alta que en altres jornades electorals. De moment, molts votants han estat matiners.

Cues per votar a l'Escola Concepció

La imatge es repeteix a l’interior, amb l’escola plena a vessar de gent.

L'Escola Concepció plena de votants

11.52

Artadi: “El més important és poder decidir”

Elsa Artadi, número dos de la llista de JxC (encapçalada per Joaquim Forn) ha animat a la participació i ha afirmat que “votis el que votis el més important és poder decidir”. Artadi ha recordat que “d’aquí a un mes ja tenim les eleccions municipals”.

11.44

Cs retira símbols grocs a les Corts

Alguns militants de Ciutadans han retirat els adhesius grocs que han trobat enganxats al voltant del punt de votació on exerceix el dret a vot la candidata de Cs per Barcelona, Inés Arrimadas, l’Escola Ausiàs March, a les Corts.

Cs retira símbols grocs

11.27

Maragall: “Votar avui és una demostració de dignitat, llibertat i democràcia”

El candidat d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall, ha votat a l’Escola Infant Jesús, a Sant Gervasi-Galvany, i ho ha fet remarcant que votar aquest diumenge és una “demostració de dignitat, llibertat i democràcia”. Ha explicat que molts ciutadans l’han saludat, fet que considera positiu perquè, segons el republicà, indica que “hi ha molt d’interès a Barcelona”.

11.23

Junqueras fa una crida per “tenyir el mapa de groc llibertat i esperança”

El cap de llista d’Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions espanyoles, Oriol Junqueras, ha fet una piulada en què crida a votar aquest 28 d’abril per tal de “tenyir el mapa de groc llibertat i esperança”. Junqueras ha fet arribar el missatge des de la presó de Soto del Real a través de Twitter. El líder d’ERC ha afirmat que als catalans i les catalanes no els fan por les urnes, “mai dels mais”.

11.27

Álvarez de Toledo: “És un dia crucial per a la democràcia a Catalunya”

La cap de llista del PPC a les eleccions espanyoles, Cayetana Álvarez de Toledo, ha dit que espera que les eleccions es desenvolupin “amb absoluta neutralitat i tranquil·litat”. La popular, que va votar per correu, ha assegurat que és “un dia crucial per a la democràcia a Catalunya i al conjunt d’Espanya”. Per això, ha demanat als espanyols que “votin amb confiança i convicció”. “Ens hi juguem moltes coses”, ha sentenciat.

11.12

Rufián: ”Tot el que passi avui no es pot canviar demà. Depèn de nosaltres”

El candidat d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha fet una crida a anar a votar interpel·lant tots els demòcrates perquè ”surtin al carrer i donin els vots de la millor manera’‘. Rufián ha advertit que ”tot el que passi avui no es pot canviar demà”. ”Depèn de nosaltres”, ha sentenciat el número dos de la candidatura d’ERC.

El republicà també ha dit que pot ser un ”dia històric” i que ”està a les nostres mans” poder enviar un missatge clar al món. Després ha defensat la campanya d’ERC en què han intentat ”explicar-se el millor possible”.

Gabriel Rufian votant el 28A

11.02

El record de l’1 d’octubre a l’Institut Jaume Balmes

La directora del Jaume Balmes, Mireia Martínez, ha recordat aquest matí que el Jaume Balmes va ser el primer punt de votació on va intervenir la Policia Nacional a Barcelona l’1 d’octubre, que va requisar les urnes. La directora ha lamentat que la tranquil·litat que domina aquest diumenge no es produís també en la jornada del referèndum.

11.01

Torra: “El dret a vot i la democràcia es guanyen votant”

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha votat i ha animat tots els catalans a participar “massivament”. Ha assegurat que aquestes són unes eleccions “crucials” per al futur de Catalunya. Torra ha afirmat que el dret a vot i la democràcia “es guanyen votant”, i ha insistit que “quan hi ha urnes, els catalans voten”.

Quim Torra votant el 28A

11.00

Valls: “És un privilegi votar per primer cop a Espanya”

També ha exercit el seu dret a vot Manuel Valls. El candidat a l’alcaldia de Barcelona pel Canvi – Ciutadans ha votat al col·legi Sant Miquel, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, afirmat que “és un privilegi poder votar per primer cop a Espanya”.

10.49

Primera valoració oficial del Govern espanyol

El Govern espanyol ha confirmat que tot s’està desenvolupant amb normalitat i que pràcticament ja estan constituïdes el 100 % de les meses electorals, 60.038 a tot Espanya.

El desenvolupament de la jornada l’explicaran el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, i la sotsecretària del Ministeri de l’Interior, Isabel Goicoechea. El dispositiu de seguretat està format per 90.000 agents de policia.

10.46

Rivera: “Aquesta nit enterrarem 40 anys de nacionalismes”

El candidat de Ciutadans a la presidència del Govern espanyol, Albert Rivera, assegura que “sens dubte” aquesta nit obriran “una nova etapa política a Espanya”. El líder dels taronges ha assegurat que “enterrarem 40 anys de nacionalismes i obrirem una era d’una Espanya forta i unida”.

Rivera ha apel·lat els catalans perquè vagin a votar i impedeixin que segueixin “els de sempre” governant. També ha fet una crida a la gent que va votar Cs el 21-D a Catalunya. Ho ha fet des de les portes del col·legi electoral on ha votat, a l’Hospitalet de Llobregat.

Albert Rivera votant el 28A

10.45

Colau: “Avui el vot és especialment important”

Ada Colau ja ha votat. Ho ha fet després de les 10 h del matí al Centre Cívic La Sedeta, al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. L’actual alcaldessa i candidata a la reelecció per BComú en les municipals ha assegurat que “totes les eleccions són importants”, però que les d’aquest diumenge ho són especialment.

Colau ha recordat que no pot demanar el vot, però ha volgut recalcar que “cal anar a votar contra la por, contra els discursos d’odi i per defensar els drets humans, la democràcia, així com la vida i la dignitat de les persones”.

10.30

Les reflexions dels votants

Entre les persones que han anat a primera hora del matí als col·legis electorals, a l’Escola Ítaca hi hem trobat una noia que ho fa per primer cop i que assegura que té molt clar qui votarà i per què. També hem parlat amb un votant més veterà, que també ha acudit ben aviat a la cita amb les urnes i que assegura que “la primera obligació del dia és aquesta i que, per tant, com abans millor”.

10.19

La normalitat, la nota dominant

L’inici de la jornada electoral s’està desenvolupant sense incidències ni problemes destacats. De moment, domina la normalitat i només s’han produït alguns retards puntuals en l’obertura d’alguns punts de votació.

Dona votant a l'IES Jaume Balmes

10.16

Jordi Sànchez desitja des de la presó una bona jornada electoral

El cap de llista de Junts per Catalunya a les eleccions generals, Jordi Sànchez, ha desitjat una bona jornada electoral als catalans, a través de les xarxes socials. Sànchez ha recordat que ell va votar divendres per correu, i ha afegit: “És el que té estar a la presó”. El líder independentista empresonat ha acompanyat el missatge amb el seu característic “llum als ulls i força al braç” i una imatge de l’1 d’octubre.

10.06

Iglesias espera una alta participació per assolir una “àmplia majoria progressista”

Pablo Iglesias s’ha mostrat esperançat que la participació a les eleccions serà “molt alta”. El candidat de Podem a la presidència del Govern espanyol, Pablo Iglesias, creu que hi ha una àmplia majoria progressista i que quan la participació és alta, “queda demostrat de manera clara”. El candidat ha votat a Galapar i ha reivindicat la importància de l’escola pública.

10.04

Llargues cues en algunes meses

Ja fa una hora que els col·legis electorals han obert portes i s’estan registrant algunes cues. És el cas de l’Escola Oficial d’Idiomes de Sant Gervasi, ubicada a l’avinguda de la Riera de Cassoles, on s’ha acumulat força gent a l’espera per dipositar els dos vots en una de les meses.

Cua per votar a l'Escola Oficial d'Idiomes de Sant Gervasi

9.52

Sánchez confia en un “missatge clar” i una “majoria sòlida”

Entre els candidats a ocupar la presidència de l’estat espanyol, el candidat a la reelecció, el socialista Pedro Sánchez, ha dit que espera que la jornada electoral sigui tranquil·la i que els espanyols emetin un “missatge clar” i que hi hi hagi “una majoria parlamentària prou àmplia que permeti quatre anys d’estabilitat” en què puguin “abordar els grans avenços que necessita el país en justícia social, concòrdia nacional o neteja política”.

El candidat del PSOE a la presidència del Govern espanyol ho ha dit després de votar al centre cultural Volturno de Pozuelo de Alarcón, a Madrid. Sánchez també ha afirmat que Espanya té una democràcia de “gran qualitat”.

Pedro Sánchez vota el 28A

9.40

Jaume Collboni, el líder municipal més matiner

L’alcaldable del PSC per a les eleccions municipals d’aquest 26 de maig, Jaume Collboni, ha estat el líder municipal més matiner a l’hora de votar. Ho ha fet abans poc després de les 9.30 h del matí a l’Escola Mireia, al barri del Fort Pienc.

El socialista ha dit que en aquestes eleccions “hi ha coses molt importants en joc” i que per això és important la mobilització per garantir el progrés a Espanya. Collboni també ha tingut unes paraules per als indecisos i els ha demanat “què pensin en tot el que ens juguem amb el simple gest de votar”. El president del Grup Municipal del PSC ha sentenciat que “pot servir per reforçar la democràcia”.

9.20

Alguns col·legis no han obert puntuals

A l’escola Ítaca no han estat puntuals, perquè no hi havia res preparat i han hagut de col·locar tot el material electoral. Per això, han començat cinc minuts més tard. Les pintades a la porta, però, no han obstaculitzat l’inici de la jornada electoral.

Gent votant Escola Ítaca

En les eleccions generals s’escull la representació que tindran els partits polítics al Congrés dels Diputats i també a la cambra alta, al Senat. Per això, a les meses hi ha dues urnes i dos tipus de sobre, el blanc i el salmó.

09.15

Primers vots a les urnes

Un cop han obert els col·legis a la ciutat, la gent que feia cua a l’exterior hi ha pogut accedir, i han començat a dipositar els primers vots a les urnes.

Primers vots a l'urna del Congres dels Diputats

09.00

Arrenca la jornada electoral

A les 9 del matí comença la jornada electoral amb l’obertura dels col·legis. A Barcelona hi ha un total de 270 punts de votació per a les generals del 28-A repartits pels 10 districtes. El cens electoral a la ciutat està format per gairebé 1.120.000 persones amb dret a vot. Barcelona ha perdut 100.000 votants a les generals en 15 anys.

08.50
A punt per començar

Les meses ja s’han constituït a la majoria de col·legis electorals de la ciutat. Els presidents i vocals estan preparats per engegar la jornada. Segons dades de l’Ajuntament, a Barcelona hi ha un total 1.434 meses.

08.45

Les primeres cues

Abans que s’obrin els col·legis, ja hi ha les primeres cues dels votants més matiners. Per exemple, a l’escola Ítaca, al carrer de Numància, ja hi ha desenes de persones esperant per exercir el seu dret a vot.

Cues per votar a l'Escola Ítaca

08.30

La cita a les urnes, també a Google

Les eleccions generals d’aquest diumenge també han deixat una marca a Google. A la pàgina d’inici, la o de Google s’ha transformat en una urna amb la bandera espanyola. D’aquesta manera, el cercador es fa ressò de la cita amb les urnes de la ciutadania d’Espanya.

Pàgina inici Google el 28A

07.56

Els CDR pinten l’entrada d’alguns col·legis

Alguns col·legis electorals de la ciutat s’han llevat amb missatges pintats en color en què es poden llegir missatges com “Llibertat presos polítics” i “Vota groc”. L’acció ha estat reivindicada pels CDR.

07:45 

11 hores de votació ininterrompuda

Els col·legis electorals obren a les 9 h i tanquen a les 20 h, moment en què comença l’escrutini i es fan públics alguns sondejos.